Naar hoofdinhoud Naar footer

Kindergeneeskunde polikliniek

Ouder en Kind-centrum

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 30
Afdelingsnummer

42

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

sam-salamander_lucht

Kinderen en jongeren tot 18 jaar komen in het WZA meestal eerst bij een kinderarts. De klachten en ziekten waarmee je komt, kunnen erg verschillen. Zo onderzoekt en behandelt de kinderarts je bij chronische buikpijn, allergie, diabetes, longproblemen of een aangeboren aandoeningen. Maar ook als je ontwikkeling of groei erg verstoord is of verstoord dreigt te raken, kan de huisarts je verwijzen naar de kinderarts in het ziekenhuis.
De kinderarts heeft niet alleen aandacht voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.  

Kinder-MDL

Bijzonder in het WZA is dat er een kinderarts is, die gespecialiseerd is in maag- darm- en leverziekten (MDL). Ze is de enige MDL-kinderarts in Drenthe. Je kunt bij haar komen als je bijvoorbeeld last hebt van:

  • maag- en darmklachten
  • gluten (coeliakie)
  • een voedselallergie of
  • zuurbranden. 

Als je deze klachten hebt, kan de kinderarts voorstellen om een endoscopisch onderzoek te gaan doen. Dit betekent dat de arts via een dunne buigzame buis in de slokdarm, maag en het eerste stukje van de dunne darm gaat kijken. Dit gebeurt altijd onder volledige verdoving. Meestal mag je na het onderzoek weer gewoon naar huis.

Speciale poli's

In het Ouder en Kind-centrum hebben we een aantal speciale poli's. Die zijn er om je zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en te behandelen. Er werken kinderartsen en verpleegkundigen samen die extra veel kennis hebben over het specialisme. Voorbeelden hiervan zijn de:

  • allergiepoli
  • buikpijnpoli 
  • coeliakiepoli
  • hoofdpijnpoli
  • kinderdiabetespoli
  • poep- en plaspoli.

Geruststellend taalgebruik

Een verblijf in het ziekenhuis, een vervelend onderzoek of een intensieve behandeling is best moeilijk. In het Ouder en Kind-centrum doen de kinderartsen en kinderverpleegkundigen daarom hun uiterste best om ervoor te zorgen dat je je zoveel mogelijk op je gemak voelt. Geruststellend taalgebruik helpt daarbij. In plaats van te vragen naar pijn, vraagt de arts of verpleegkundige aan je wat ze kan doen zodat je je beter gaat voelen. En bij een vervelend onderzoek proberen we je aandacht af te leiden, waardoor je je beter kunt ontspannen. Het blijkt dat je door deze positieve manier van benaderen minder last hebt van pijn of angst.

Neem een kijkje

Ben je benieuwd naar het Ouder en Kind-centrum? Bekijk dan de virtuele tour. Zo kun je thuis, samen met je ouders, al even bekijken waar je moet zijn in het ziekenhuis en hoe de afdeling eruit ziet. Doe hier de digitale rondleiding.