Probeer kalm te blijven
Wanneer je kind het benauwd heeft, is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Als je onrustig bent, wordt je kind misschien angstig. Hierdoor kan de benauwdheid erger worden.
Let goed op je kind
Bij een beginnende benauwdheid is het meestal zo dat je kind zich moe voelt, hoest, piept, snel ademt of een snelle hartslag heeft. Ook heeft je kind dan meestal moeite met eten en drinken, is het humeurig en heeft het geen zin om te spelen. Ook aan de houding van je kind kun je zien of er sprake is van benauwdheid. Meestal zit een kind dan in elkaar gedoken of leunt het juist rechtop op zijn armen.
Een kind dat het erg benauwd heeft, kan bijna niet praten. Niet meer dan 1 of 2 woorden tussen 2 ademteugen in. Ook zijn er bij het inademen intrekkingen te zien van de borstkas tussen de ribben of in de hals.
Haal prikkels weg
Plotselinge benauwdheid bij kinderen is vaak het gevolg van:
- Allergische prikkels zoals huisstof, pollen of dieren.
- Tabaksrook of rook van een houtkachel.
- Mist, vochtig en koud weer.
- Lichamelijke inspanning.
- Verkoudheid.
Het is belangrijk dat je nagaat waardoor de benauwdheid van je kind veroorzaakt wordt. Als er een duidelijke oorzaak is, probeer die dan weg te nemen, voor zover dat kan.
Afleiding
Als je kind een benauwdheidsaanval heeft, probeer dan de aandacht van je kind af te leiden en een ontspannen sfeer te scheppen.
Klachtendagboekje
Om de benauwdheidsklachten van je kind zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is het voor de kinderarts en de longverpleegkundige handig als je een klachtendagboek bijhoudt. Hierin kun je opschrijven wat precies de klachten zijn van je kind op het moment dat het last krijgt van benauwdheid, welke medicijnen je kind gebruikt en op welk moment en hoe het kind op de medicijnen reageert.