Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Ongeveer 1 op de 6 paren raakt niet zwanger binnen een jaar 'actief proberen'. Soms duurt het gewoon wat langer en is eigenlijk alles goed. Maar het kan ook zijn dat er een vruchtbaarheidsprobleem is. De huisarts kan jullie dan voor onderzoek en behandeling verwijzen naar de Fertiliteitskliniek. Jullie komen hiervoor in aanmerking als je na 1 jaar onbeschermde en regelmatige seks niet zwanger bent geworden. Wanneer er bijzondere klachten zijn of de kans op afwijkingen is heel groot, kan de huisarts jullie ook eerder verwijzen.
Onderzoek
Vóór de eerste afspraak ontvangen jullie een vragenlijst met de vraag deze in te vullen en op te sturen naar de Fertiliteitskliniek. Vervolgens wordt stap voor stap onderzocht wat de mogelijke oorzaken zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. Dit heet Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO). We kijken naar de eigenschappen van de zaadcellen, de eisprong, de baarmoeder en de eileiders. Bij het eerste bezoek ontvangen jullie uitleg over het OFO. Meestal duurt dit onderzoek een aantal weken, in die tijd heb je een aantal afspraken.
De oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap ligt net zo vaak bij de vrouw als bij de man en soms bij beiden. Daarom wordt bij het vruchtbaarheidsonderzoek altijd gekeken naar jullie allebei. Vaak wordt er geen afwijking of verklaring gevonden.