Niet elke vrouw merkt aan haar lichaam dat ze zwanger is. Ook kun je soms wel en soms niet last hebben van zwangerschapsklachten. En een nieuwe zwangerschap kan anders voelen dan een eerdere zwangerschap. Dit hoeft niet te betekenen dat de zwangerschap niet goed gaat.
De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijnlijke borsten.
- Misselijkheid; dit ontstaat vaak vanaf de 6e-8e week. We adviseren je om wat vaker kleine hoeveelheden te eten en te drinken. Eet vooral waar je zin in hebt. Soms helpt het ook om rustig aan te doen. Tips staan op www.voedingscentrum.nl.
Als je extreem misselijk bent en vaak moet braken, neem dan contact op met de huisarts of met de fertiliteitskliniek. We kunnen dan bespreken of medicijnen tegen de misselijkheid je kunnen helpen. - Moeite met poepen; dit is een gevolg van de hormonen tijdens je zwangerschap waardoor je darmen trager werken. Het advies is om goed te drinken, voldoende vezels te nemen (bijvoorbeeld zemelen en pruimen) en goed te bewegen. Als het echt niet gaat en je meerdere dagen achter elkaar niet kunt poepen, neem dan contact op met je huisarts.
- Moeheid, duizeligheid en kortademigheid.
- Lichte kramp in de onderbuik; dit wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam en de groei van je baarmoeder. Het is onschuldig. Een warme kruik kan soms helpen. Bij zeer heftige of onverklaarbare buikpijn kun je ons bellen.
- Vaginaal bloedverlies; dit komt vaak voor. Het is meestal onschuldig en heeft geen gevolgen voor de zwangerschap. Als het niet zoveel is, en het gebruik van een inlegkruisje voldoende is, hoef je geen contact op te nemen. Meestal is het een bloeding van een klein bloedvaatje aan de baarmoedermond. Het kan ook een kleine bloeding zijn bij het vormen van de placenta (moederkoek). Ook oud/bruin bloedverlies komt veel voor, ook dit is niet schadelijk.
Als het bloedverlies wat meer is en meerdere dagen achter elkaar aanhoudt, kun je contact met ons opnemen. We bespreken dan wat je het beste kunt doen. Het is begrijpelijk dat je bij bloedverlies graag ter controle een echo wil. Zo’n echo zegt helaas niks over het verdere verloop van de zwangerschap. Daarom zullen we afhankelijk van hoelang je zwanger bent en wat je klachten zijn, overwegen of een echo zinvol is.
Bij veel bloedverlies kan dit een teken zijn van een miskraam. Bij een dreigende miskraam kunnen we alleen afwachten: een daadwerkelijke miskraam kan nooit gestopt worden. De natuur gaat zijn eigen gang en stoot het niet levensvatbare vruchtje af.