IVF wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. In het laboratorium worden eicellen en zaadcellen samengevoegd. Als een eicel bevrucht raakt en zich ontwikkelt tot een goed embryo, plaatsen we het embryo in de baarmoeder. Hier kan het verder groeien, net als na een natuurlijke bevruchting. Een IVF-behandeling kan zinvol zijn als:
- Je eileiders zijn afgesloten of ernstig beschadigd zijn.
- Je last hebt van endometriose.
- Je last hebt van hormonale stoornissen.
- Een spontane zwangerschap al meer dan 3 jaar op zich laat wachten zonder duidelijke oorzaak.
Ook als zaadcellen van slechte kwaliteit zijn, is dat vaak een reden voor een IVF-behandeling.
Voorwaarden
- Leeftijdsgrens
Vrouwen van 41 jaar en ouder komen niet meer voor een behandeling in aanmerking, omdat de kans op succes dan heel klein is. Voor mannen is de leeftijdsgrens 55 jaar. - Overgewicht
Als je overgewicht hebt (een BMI van boven de 35), is het belangrijk dat je eerst afvalt. Anders is er een grotere kans op complicaties, ook tijdens een eventuele zwangerschap. - Leefstijl
Zowel vrouwen én mannen mogen niet roken en zeer weinig alcohol drinken. - Het zaad moet van voldoende kwaliteit zijn.
Behandelmethoden
- Als je jonger bent dan 35 jaar met een regelmatige menstruatiecyclus, maken we bij de IVF-behandeling gebruik van de natuurlijke, maandelijkse eisprong. Dit heet een MNC-behandeling. MNC staat voor 'gemodificeerde natuurlijke cyclus'.
- Als je ouder bent of geen regelmatige cyclus hebt, krijg je eerst hormooninjecties om de groei van eicellen te stimuleren. Dit heet een hyperstimulatiebehandeling.
Aantal pogingen
Meestal lukt het om zwanger te worden binnen 3 IVF-behandelingen met hyperstimulatie (of na een overeenkomstig aantal MNC-behandelingen). Als je na 3 behandelingen niet zwanger bent, bespreekt de gynaecoloog met je of een 4e poging zin heeft. De meeste verzekeraars vergoeden niet meer dan 3 behandelingen. Een eventuele 4e behandeling moet je dus hoogstwaarschijnlijk zelf betalen.
Samenwerking met UMCG
De Fertiliteitskliniek van het WZA werkt nauw samen met het UMCG. Je kunt in de Fertiliteitskliniek terecht voor de planning van de behandelingen en de hyperstimulatiebehandeling. De eiblaaspunctie en de embryoplaatsing worden in het UMCG gedaan. Daarna kom je voor het vervolg weer terug bij de Fertiliteitskliniek.