De poliklinische revalidatiebehandeling vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het revalidatieteam. In dit team werken de volgende zorgverleners samen:
- revalidatieartsen
- fysiotherapeuten
- logopedisten
- ergotherapeut
- medisch maatschappelijk werkers
- psychologen.
Revalidatiearts
De revalidatiearts is deskundig op het gebied van lichamelijke beperkingen en handicaps. De arts is medisch eindverantwoordelijk en heeft de leiding over het team. De arts bespreekt met u tijdens de eerste afspraak welke therapieën in uw geval nodig zijn. Het is afhankelijk van uw klachten met welke zorgverleners van het revalidatieteam u te maken krijgt.
Fysiotherapeut
Een fysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met klachten over houding en bewegen. Patiënten met ademhalingsproblemen, hartklachten, incontinentieklachten en stressklachten kunnen soms ook baat hebben bij fysiotherapie. Het doel van fysiotherapie is om mensen in hun dagelijks leven zo goed mogelijk te laten functioneren.
Logopedist
Een logopedist onderzoekt en behandelt patiënten als er problemen zijn met de stem, spraak, taal, gehoor en slikken (eten en drinken). De logopedist doet oefeningen en geeft voorlichting en adviezen. Ook is er aandacht voor de begeleiding van bijvoorbeeld de partner, familie en leerkrachten.
Ergotherapeut
Ergotherapie richt zich vooral op uw dagelijks handelen, zoals: opstaan, aankleden, eten, boodschappen doen, telefoneren, fietsen, autorijden, (huishoudelijk) werk of hobby’s. Met een ergotherapeut kunt u de handelingen oefenen waar u moeite mee hebt. Samen met u bekijkt de ergotherapeut welke mogelijkheden er zijn om bepaalde handelingen zelfstandiger te verrichten, veiliger of met minder klachten. Soms hebt u hulpmiddelen nodig of zijn er aanpassingen nodig in uw woning. Ook kan het belangrijk zijn dat uw partner of verzorger uitleg krijgt om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.
Medisch maatschappelijk werker
De beperkingen die uw ziekte met zich meebrengt, kunnen in het dagelijks leven voor allerlei problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan uw werk, woonsituatie of financiële situatie. Ook kan uw ziekte gevolgen hebben voor de relatie met uw partner, kinderen, familie of vrienden. Gevoelens van angst, onzekerheid en machteloosheid kunnen de kop opsteken. Bovendien kan het verlies van uw gezondheid gevoelens van rouw met zich meebrengen. Bij praktische, emotionele en relationele problemen kunt u begeleiding krijgen van een medisch maatschappelijk werker. We zijn er ook voor uw partner, kinderen of andere naasten.
Psycholoog
Als patiënt kunt u psychische problemen hebben die te maken hebben met uw ziekte of handicap. Misschien hebt u moeite om u aan de nieuwe situatie aan te passen, bent u gespannen of piekert u veel. Ook kunnen uw geheugen, concentratievermogen en andere hersenfuncties verminderd zijn, bijvoorbeeld door hersenschade. De psycholoog onderzoekt uw klachten en geeft kortdurende behandelingen om u met uw klachten te leren omgaan.