Er kunnen verschillende zorgverleners betrokken zijn bij de palliatieve zorg:
mantelzorger, wijkverpleegkundige of hartfalenverpleegkundige, verzorgende van de thuiszorg, huisarts, apotheker, cardioloog, specialist ouderengeneeskunde en/of fysiotherapeut.
Zij overleggen met elkaar en stemmen de zorg zo goed mogelijk op elkaar af. Wanneer dat nodig is, vragen zij hulp van experts of van een palliatief team.
Wie is uw hoofdbehandelaar?
De hoofdbehandelaar is degene die eindverantwoordelijk is voor uw behandeling. Meestal is dit een cardioloog of de huisarts. Voor sommige mensen is het een klinisch geriater of internist.
Belangrijk om te checken:
- Is het voor u duidelijk wie uw hoofdbehandelaar is?
- En wat zijn rol is?
Wie is uw centrale zorgverlener?
De centrale zorgverlener is degene die de zorg coördineert. Deze persoon is uw eerste contactpersoon bij vragen en problemen. Meestal is de hartfalenverpleegkundige in het ziekenhuis de centrale zorgverlener.
Voor sommige mensen is dit de specialist of de huisarts. Dit betekent dat in sommige gevallen de hoofdbehandelaar ook de centrale zorgverlener is.
Wat kan de centrale zorgverlener voor u betekenen?
- Uw centrale zorgverlener zorgt ervoor dat veranderingen in uw zorgplan bijgehouden worden zodat alle betrokken zorgverleners hiervan op de hoogte zijn.
- U kunt met uw centrale zorgverlener een plan voor noodgevallen opstellen. Bijvoorbeeld bij ernstige benauwdheid.
- U kunt uw centrale zorgverlener vragen het zorgplan aan te passen (bijvoorbeeld omdat uw wensen veranderen).
- Wanneer u merkt dat het te zwaar wordt, kunt u dit bespreken met uw centrale zorgverlener. Hij kan dan hulp inschakelen.
Belangrijk om te checken:
- Weet u wie uw centrale zorgverlener is?
- Weet u hoe uw centrale zorgverlener bereikbaar is (op welk telefoonnummer of via welk
e-mailadres)?
- Weet u op welke tijdstippen uw centrale zorgverlener bereikbaar is?