Als u hiervoor open staat, dan maken we een afspraak op het Proactief zorgspreekuur. Hierbij zijn de arts en de specialistisch verpleegkundige aanwezig.
We vragen u om samen met een familielid, dierbare en/of mantelzorger naar de afspraak te komen. In het gesprek bespreken we met elkaar de vraag: ‘Als wij goed voor u willen zorgen, waar kunnen we dan rekening mee houden. Wat is voor u belangrijk?’
We realiseren ons dat praten over uw ziekte en het beloop ervan niet makkelijk is. U en uw naasten krijgen de tijd om u op dit gesprek voor te bereiden. We geven u informatie en hebben een vragenlijst opgesteld waar u over kunt nadenken. U bent vrij om aan te geven waar u liever wel en liever niet over wilt praten.
De arts zal u tijdens het gesprek uitleg geven over de mogelijke behandelingen en de beperkingen. Stel gerust de vragen die u hierover heeft.
Document
Aan het eind van het gesprek stellen we samen een document op. Hierin staan uw wensen en grenzen. U krijgt een kopie van het document. Dit is bestemd voor alle zorgverleners om u heen, zodat u iedereen hierover kan informeren.
Goed om te weten
- Als er veranderingen zijn, of als u er later anders over denkt, kunt u de inhoud van dit document laten aanpassen. Dit kunt u aangeven bij uw (huis)arts.
- Als u dit wenst kunt u de afspraken die tijdens dit spreekuur worden gemaakt ook opnemen met uw telefoon.
- U kunt zelf altijd aangeven dat u een bepaalde behandelkeuze wilt laten registreren in uw medisch dossier.
Wilsverklaring
Hebt u een duidelijke wens over uw behandeling? Dan kunt u dit vastleggen in uw medisch dossier maar ook in een wilsverklaring, met uw handtekening en datum. In deze verklaring beschrijft u onder welke omstandigheden u een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld reanimeren, niet wilt ondergaan.
Om misverstanden te voorkomen, kunt u de verklaring opstellen na een gesprek met een deskundige, bij voorkeur uw behandelend arts.
Als u al in het bezit bent van een wilsverklaring, dan is het belangrijk dat uw (huis)arts hiervan op de hoogte is.