Als is vastgesteld dat u dikkedarmkanker hebt of endeldarmkanker (de endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm), krijgt u meestal nog een aantal onderzoeken om een preciezer beeld te krijgen van de tumor. Het kan gaan om: een coloscopie (als u dit onderzoek nog niet hebt gehad), een echo-onderzoek van de lever, een röntgenfoto van de longen, een CT-scan van de longen en de buik of een MRI-scan van het bekken.
De specialisten van het WZA bespreken de uitslagen van de onderzoeken met specialisten van het UMCG en Martini Ziekenhuis. Aan het overleg nemen deel: een darmchirurg, een internist-oncoloog, een verpleegkundig specialist, een radioloog, een radiotherapeut en een patholoog (een arts gespecialiseerd in weefselonderzoek). Zij bekijken wat in uw geval de beste behandeling is. Vervolgens hebt u een gesprek met een darmchirurg van het WZA (soms een internist-oncoloog) over de uitslag en worden er afspraken gemaakt over de behandeling.
- In de meeste gevallen is een operatie de beste keuze.
- Bij een tumor in de endeldarm kan het nodig zijn dat u vóór de operatie radiotherapie (bestraling) krijgt, eventueel in combinatie met chemotherapie.