De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm. De endeldarm wordt afgesloten door de kringspier van de anus. Normaal is een endeldarm een opslagplaats voor ontlasting en krijgt u, als de endeldarm vol is, aandrang om naar de wc te gaan. Als (een stuk van) de endeldarm is verwijderd, verandert dit. Er is dan minder of geen opslagruimte meer voor ontlasting, het gevoel van aandrang verandert en het is mogelijk dat de kringspier minder goed sluit.
Klachten
Doordat de endeldarm na een operatie niet zo werkt als normaal, kan dit allerlei klachten geven.
- U hebt veel vaker ontlasting dan normaal. Soms tien tot vijftien keer per 24 uur, ook ’s nachts.
- Het komt voor dat u in anderhalf tot twee uur een aantal keren achter elkaar ontlasting hebt.
- De ontlasting is dunner, soms waterdun.
- De aandrang kan zo sterk zijn dat u meteen naar de wc moet.
- Doordat de kringspier minder goed sluit, kunt u windjes minder goed tegenhouden en kunt u ontlasting verliezen (ontlastingsincontinentie).
Na drie tot zes maanden beginnen de klachten af te nemen. Binnen twee jaar zijn de meeste klachten verdwenen. De kans bestaat echter dat u altijd wat last blijft houden van bepaalde klachten. Ook wordt het ontlastingspatroon nooit meer helemaal zoals het voor de operatie was. Na een endeldarmoperatie is het normaal als u drie tot zeven keer per 24 uur ontlasting houdt.
LARS-scorelijst
Om een goed beeld te hebben van uw klachten en eventuele veranderingen, raden we u aan de eerste zes maanden iedere maand de LARS-scorelijst in te vullen (zie verderop). Ook als u een afspraak hebt op de polikliniek Chirurgie, is het verstandig om van tevoren de LARS-scorelijst in te vullen zodat u uw score kunt bespreken.