Wisseling transmurale huisarts
De afgelopen jaren was Hester Waalkes de verbindende factor als transmurale huisarts tussen huisartsen en de transmuraal coördinator van het WZA. Nu draagt zij het stokje over aan Marjanne Fernhout . Die is twaalf jaar huisarts en sinds twee jaar praktijkhouder in Bovensmilde.
De één blikt terug, de ander kijkt vooruit.
Marjanne, wat ga je doen als transmurale huisarts?
“Ik denk vanuit en namens de huisartsen mee over de transmurale zorg. Met de huisartsen en het ziekenhuis verzorgen we samen de transmurale zorg en van beide heb je input nodig. Ik zal vaak sparren met transmuraal coördinator Tanje Zwanenburg. Ik kan concreet meedenken vanuit het werkveld, ik zit bij relevante vergaderingen en ben makkelijk benaderbaar voor andere huisartsen.”
Je bent gevraagd om dit te doen, waarom heb je ja gezegd?
“Ik voel een warme verbinding met het WZA. De samenwerking is in de loop der jaren verbeterd en versterkt en ik vind het leuk om dit verder uit te diepen. Door activiteiten als compagnonsavonden en klinische avonden proberen we de verbinding heel praktisch te houden. Maar ook op het werkvlak maken we afspraken over hoe we dingen aanpakken. We blijven transmurale werkafspraken maken en evalueren de al gemaakte afspraken. Ik vind het leuk om daar een rol in te spelen. Drie keer per jaar hebben we het strategisch overleg met het bestuur van Dokter Drenthe en het WZA, met mij als vertegenwoordigers van die huisartsen en Radboud van Roosmalen van het WZA, plus Ingrid Hummelen, voorzitter van de regionale huisartsencommissie en natuurlijk Tanje, als transmuraal coördinator. Dan hebben we het over of het loopt zoals we willen en wat we willen doorontwikkelen.
Wat wil je tegen je collega-huisartsen zeggen?
“Schroom niet om me te benaderen. Kleine dingen mogen ook gemeld worden, het hoeven niet alleen grote problemen te zijn. Of benader me om te sparren. Ik hoor graag alles wat tot een betere samenwerking kan leiden.”
Hester, hoe kijk jij terug op jouw jaren als transmurale huisarts?
“Het was heel leuk en heel nuttig. Vooral dankzij Tanje is er veel tot stand gekomen. Het is goed dat er met Tanje een fulltime coördinator is gekomen. Dan kun je concrete stappen zetten. Ik heb ook veel steun gehad van de besturen van het WZA en Dokter Drenthe. Iedereen is er wel van doordrongen dat we niet meer op twee eilanden moeten werken, maar dat we moeten integreren. Dat hebben we de afgelopen vier jaar goed gedaan.”
Heb je daar een voorbeeld van?
“De transmurale werkafspraken zijn een goed voorbeeld. Die zorgden ervoor dat iedereen zich betrokken is gaan voelen. Specialisten en huisartsen hadden behoefte aan duidelijkheid: hoe gaan we hier mee om, wat spreken we hierover af? Door die werkafspraken hadden veel collega’s het gevoel: hier gebeurt iets, hier hebben we iets aan.”
Hoe heb je het samenwerken ervaren?
“Het is handig als je mensen kent en weet hoe je met je pappenheimers om moet gaan. Als ik signaleerde dat iets niet lekker liep, dan had ik het daar met Tanje over. Ik heb enorm gelobbyd voor welke huisarts zich wilde aanmelden voor een van de transmurale werkafspraken. De angst was vaak dat er dan nóg iets in hun overvolle agenda bij kwam. Ik heb uitgelegd dat je ondersteund wordt, dat het vooral om inhoudelijke input en ideeën gaat en dat het geen grote tijdsinvestering vraagt.”
Heb je een wijze raad of goede tip voor Marjanne?
“Het belangrijkste is dat ze de spin in het web is. Marjanne, zorg dat je gezien wordt, iedereen moet weten wie je bent. En ga naar scholingen, naar klinische lessen, naar alles wat georganiseerd wordt. En soms moet je ook gewoon om dingen kunnen lachen. Marjanne is heel sociaal en heeft humor. Ik ben superblij dat zij het overneemt, ik laat het met een gerust hart aan haar over. En… ik weet haar te vinden als ik zelf ergens tegenaan loop!”