Betere kansen bij acuut herseninfarct
De afdelingen radiologie en neurologie hebben onlangs nieuwe software voor de CT-scan in gebruik genomen. Op basis hiervan kan het WZA deze patiënten de best mogelijke behandeling bieden.
Met de nieuwe software is het mogelijk om de doorbloeding van de hersenen in beeld te brengen, de zogeheten CT-perfusie. Bij een patiënt met een acuut herseninfarct kan zo worden gekeken hoe groot de schade is van het infarct. Daarnaast is het mogelijk om op de scan te zien welk omliggend hersenweefsel wordt bedreigd, maar wat nog niet onherstelbaar is beschadigd.
Met deze informatie kunnen de artsen bepalen welke behandeling het beste past. Die behandeling kan bestaan uit het geven van een sterke bloedverdunner. Of, als er een belangrijk bloedvat in de hersenen is afgesloten, kan de patiënt met spoed naar het UMCG voor een soort dotterbehandeling.
Nieuwe ontwikkeling
In het WZA hebben we jarenlange ervaring met het behandelen met een sterke bloedverdunner bij patiënten met een acuut herseninfarct. Tot op heden was dit alleen bewezen effectief als de bloedverdunner binnen 4,5 uur na het ontstaan van de klachten werd toegediend.
Een nieuwe ontwikkeling is dat bewezen is dat deze behandeling ook kan helpen als deze binnen 12 uur na het begin van de klachten wordt gegeven. Daarvoor moet de patiënt wel voldoen aan een aantal criteria en deze kunnen dankzij de nieuwe software in kaart worden gebracht. Dit is goed nieuws voor de patiënt. Want als een patiënt nog kan worden behandeld, is de kans op goed neurologisch herstel van het infarct groter.
300 patiënten per jaar
Neuroloog Suzanne Persoon is dan ook blij met deze nieuwe ontwikkeling. “In het WZA zien we jaarlijks gemiddeld bijna 300 patiënten met een acuut herseninfarct”, vertelt ze. “Vanaf 1 januari kunnen we dankzij de nieuwe software in het WZA 24 uur per dag een CT-perfusie verrichten bij alle patiënten van wie we denken dat ze een acuut herseninfarct hebben. Zo kunnen we de patiënt de best mogelijke behandeling bieden om de kans op een goede uitkomst te vergroten!”
Op de foto
V.l.n.r.: Suzanne Persoon (neuroloog), Sebastiaan Drost (radiodiagnostisch laborant) en Caroline Kos (radioloog).