Gynaecologische oncologie
Kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen
Maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur
43
Bekijk hier de wachttijden
Er zijn verschillende soorten kanker aan de geslachtsorganen. Voor alle vormen van gynaecologische kanker kunt u terecht in het WZA. Hier wordt de diagnose gesteld en wordt u begeleid tijdens uw behandeling. De behandeling is vrijwel altijd een combinatie van operatie, chemotherapie of bestraling. Chemotherapie vindt meestal plaats in het WZA. Voor bestraling en een operatie gaat u naar het UMCG. Behalve als het om baarmoederslijmvlieskanker gaat, dan wordt u in het WZA geopereerd.
Vormen van gynaecologische kanker
In alle vrouwelijke geslachtsorganen kan kanker voorkomen. Er kan kanker ontstaan aan de:
- schaamlippen (vulva)
- vagina
- baarmoederhals (cervix)
- baarmoeder (uterus) met daarin het baarmoederwandslijmvlies (endometrium)
- eileiders (tuba) met de eierstokken.
Hoe vaak een bepaalde kankersoort voorkomt, verschilt. Zo komen baarmoederkanker en eierstokkanker vaker voor dan schaamlipkanker.
Hebt u klachten of is er tijdens het bevolkingsonderzoek (een voorstadium van) baarmoederhalskanker bij u ontdekt, dan kan uw huisarts u verwijzen naar de gynaecoloog.
Samenwerking UMCG
Bij kankerzorg draait het vooral om samenwerking: met u, met uw huisarts, de oncologen en de oncologieverpleegkundigen. De internist-oncologen in het WZA werken daarnaast intensief samen met de gynaecoloog-oncologen van het UMCG. Zo krijgt u het persoonlijke, de nabijheid en de snelheid van het WZA én de technische mogelijkheden en ervaring in complexe chirurgie van het UMCG.
Kanker heeft ook veel invloed op uw geestelijke gezondheid. Het zijn vooral onze oncologieverpleegkundigen die u daarin ondersteunen. Zij zullen u ook wijzen op informatie die voor u zinvol kan zijn.
Door de brede samenwerking kunt u vertrouwen op de beste zorg.