In het landelijk bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijgen alle vrouwen tussen 30-60 jaar de mogelijkheid om een uitstrijkje te laten maken. Het doel is om de voorstadia van baarmoederhalskanker op tijd op te sporen en te behandelen. Het kan wel 10 jaar duren voor een voorstadium van baarmoederhalskanker leidt tot het ontstaan van kanker. Als het voorstadium op tijd wordt opgespoord, is een eenvoudige plaatselijke behandeling van de baarmoederhals voldoende om kanker te voorkomen.
Het is belangrijk om te weten dat vrouwen meestal geen klachten hebben tijdens de voorstadia van baarmoederhalskanker. Bij de meeste vrouwen die eraan overlijden was de kanker al vergevorderd toen ze klachten kregen. Vaak zijn het vrouwen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Onderzoek is dus belangrijk om het ontstaan van baarmoederhalskanker te voorkomen.
Oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van baarmoederhalskanker is een HPV-virusinfectie van de baarmoederhals die niet goed weggaat. Ongeveer 80% van alle jonge mensen komt in aanraking met HPV; meestal door seksueel contact. Het HPV-virus is zeer besmettelijk en beschermingsmaatregelen zoals condooms helpen maar heel beperkt. Kanker ontstaat vooral wanneer het lichaam het HPV-virus niet goed kan opruimen.
Aantallen
Ongeveer 7 van de 100.000 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose baarmoederhalskanker. De meest voorkomende leeftijd is 35-45 jaar. In Nederland zijn dit jaarlijks zo’n 600 vrouwen. Daarvan overlijden er ongeveer 200.