Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie) is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Daarom wordt coeliakie ook wel ‘glutenintolerantie’ genoemd. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de granen tarwe, haver, rogge, spelt en kamut.
Voedsel met gluten zorgt bij iemand met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De dunne darm kan zijn werk dan niet goed doen, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor ontstaan er tekorten (bijvoorbeeld aan ijzer, kalk en bepaalde vitamines) en kun je klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie. Doordat vetten en suikers niet goed worden opgenomen, kan je lusteloos worden en kan er een groeiachterstand ontstaan.
Coeliakie kan worden aangetoond via een bloedonderzoek. Soms is ook een biopt van de dunne darm nodig. De ziekte kan alleen worden behandeld met een glutenvrij dieet.
Wil je graag een eenvoudige uitleg over wat gluten in je lichaam kunnen doen? Bekijk dan onderstaande aflevering van ‘Topdoks’, waaraan onze kinderarts en diëtist hebben meegewerkt.