IJzer komt voor in dierlijke producten (heemijzer) en plantaardige producten (non-heemijzer).
IJzer uit dierlijke producten wordt makkelijker door het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten.
IJzer zit vooral in de volgende dierlijke producten:
- Vlees(waren).
- Vis.
- Eieren.
IJzer zit ook in de volgende plantaardige producten:
- Glutenvrije havermout*, havervlokken of havermeel.
- Glutenvrije boekweitkorrels*, boekweitmeel en boekweitvlokken.
- Glutenvrije quinoa* en amaranth.
- Glutenvrije vleesvervangers*, bijvoorbeeld tahoeproducten.
- Peulvruchten, zoals linzen en bonen.
- Groene groenten, zoals spinazie, andijvie, sla en boerenkool.
- Gedroogde vruchten, bijvoorbeeld gedroogde abrikozen.
- Noten en pinda’s.
- (Appel)stroop, pindakaas, notenmoes en sesampasta.
* Let erop als je coeliakie hebt (niet tegen gluten kunt).
|