Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die bij 2 tot 6 % van de vrouwen ontstaat in de tweede helft van de zwangerschap en na de bevalling weer verdwijnt. Het is een gevolg van hormonen die worden aangemaakt tijdens de zwangerschap, waardoor het lichaam minder goed reageert op insuline. Met insuline houdt het lichaam de bloedsuikerwaarden stabiel. Normaal maakt het lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet (voldoende), zodat de bloedsuikerwaarden te hoog worden.
Aanwijzingen voor zwangerschapsdiabetes zijn: veel vruchtwater en een baby die groter is dan gemiddeld.
Risicofactoren
Je hebt meer kans op zwangerschapsdiabetes in de volgende gevallen:
- Ouders met diabetes.
- Een kind uit een eerdere zwangerschap met een te hoog geboortegewicht.
- Zwangerschapsdiabetes tijdens een eerdere zwangerschap.
- Overgewicht tijdens de zwangerschap (BMI >30 kg/m² bij de eerste controle).
- Polycysteus ovariumsyndroom.
- Bepaalde etnische afkomst (Noord-Afrikaans, Hindoestaans, Zuid-Aziatisch, Afro-Caribisch, afkomstig uit het Midden-Oosten).
- Onverklaarbare vruchtdood in een eerdere zwangerschap.