Een zwangerschap duurt normaal tussen de 37 en 42 weken vanaf de laatste normale menstruatie. Wanneer je eerder bevalt dan 37 weken, noemen we dit een vroeggeboorte.
Elk jaar bevallen ongeveer 160.000 vrouwen in Nederland. Hiervan bevallen 12.000 vrouwen (zo'n 7%) eerder dan 37 weken. Daarvan zijn er 2.400 vrouwen (zo'n 1,5%) die bevallen voor 32 weken.
Kwetsbaar
Een te vroeg geboren baby is nog niet helemaal klaar om te leven buiten de baarmoeder. Ze kunnen hierdoor snel ziek worden en soms zelfs overlijden. Hoe jonger de baby is bij de geboorte, hoe groter de kans hierop. Daarom worden te vroeg geboren baby's opgenomen op de afdeling Neonatologie of de couveuse-afdeling. Vroeggeboorte is de belangrijkste reden voor ziekte en overlijden van pasgeborenen in Nederland.
Een baby die vóór 32 weken geboren wordt kan het beste opgevangen worden in het UMCG of in de Isala Kliniek Zwolle. Baby's geboren na 32 weken zwangerschap hebben vaak een prima diagnose en kunnen goed in het WZA geboren en verzorgd worden.
De kans op herhaling
Als je bij een vorige zwangerschap te vroeg bent bevallen, dus vóór 37 weken, dan is de kans om opnieuw vroeg te bevallen groter.
- Ben je eerder vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen zo'n 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen.
- Ben je nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%. Dat is 1 op de 25 vrouwen.