Meestal wordt een baby op tijd geboren.
Als je baby te vroeg geboren is of om een andere reden in de couveuse bij jou op de kamer ligt, dan is de start anders dan je je misschien had voorgesteld. Er zijn dan handelingen nodig die niet prettig zijn voor je baby. Denk hierbij aan onderzoeken of bloedprikken.
Wij werken zoveel mogelijk vanuit de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg. Dit houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van jouw baby. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Dit bevordert de relatie tussen ouders en baby, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat.
Prikkels en stress
Het verblijf in een couveuse of in het ziekenhuis brengt altijd stress met zich mee. Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen minder goed verwerken.
Wij proberen om zoveel mogelijk prikkels die stress veroorzaken te voorkomen. Daarom is er aangepast licht op de kamer, en is de kamer goed geïsoleerd zodat er weinig overlast van geluid is. Vanzelfsprekend leggen we je uit hoe je troost kunt geven als dat nodig is.
Troost
Als jouw baby te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kun je het beste doen door je hand op de rug of de buik van je baby te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid.
De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig. Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan je baby wat geïrriteerd en opgewonden raken.
Ook praten met je baby is hierbij belangrijk. De baby herkent jouw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust.
Pijnstilling
Als we bij de baby een klein, vervelend onderzoek doen, zoals bloedprikken, gebruiken we sucrose als pijnstiller. Sucrose is een drankje dat in de wangzak gedruppeld wordt of opgezogen wordt door de baby. Het zorgt ervoor dat de pijnprikkel minder doorkomt in het pijncentrum van de hersenen. Sucrose wordt ongeveer 2 minuten voor de ingreep gegeven. Een troostende hand en lieve woordjes blijven daarbij ook belangrijk.
Video Interactie Begeleiding
Baby's geven met verschillende houdingen en bewegingen aan, wat zij wel en niet prettig vinden. Dit noemen we de lichaamstaal van de baby. Aan onze afdeling zijn zorgverleners verbonden die op verzoek van de kinderarts of verpleegkundige ‘Video Interactie Begeleiding’ kunnen geven. Door het maken van een video kun je zien wat er gebeurt in het contact tussen jou en jouw baby. Hierdoor leer je de lichaamstaal van je baby begrijpen en kun je hier beter op reageren.