Normaal is bot een dichte, stevige massa. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid kalk in het bot af en wordt het bot minder dicht.
Bij osteopenie zitten er grotere openingen in het botweefsel dan normaal maar u merkt er nog niets van. Het doet geen pijn en u hebt ook geen andere klachten. Toch is het belangrijk dat u er iets aan doet, anders kan osteopenie overgaan in osteoporose. Bij osteoporose is de botdichtheid zo laag, dat botten heel makkelijk breken en het ook pijn kan doen.
Leeftijd
Bij jonge mensen, tot ongeveer 30 jaar, wordt er meer bot opgebouwd dan afgebroken. Rond het 40ste jaar verandert dat. Vanaf die leeftijd verdwijnt er, heel langzaam, meer bot dan er bij komt. Mannen verliezen uiteindelijk 20 tot 30% van hun botmassa. Door hormonale veranderingen vrouwen soms wel 50%. Hoe minder botmassa u hebt, hoe brozer en kwetsbaarder het bot wordt.
Andere oorzaken
De botdichtheid gaat sneller achteruit door:
- het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals prednison);
- erfelijke aanleg;
- ondergewicht;
- een vroege overgang;
- en sommige ziekten (zoals een te snel werkende schildklier of bijnier).
Ook door bepaalde eet- en leefgewoonten kan de dichtheid van uw botten achteruitgaan. Als u rookt, weinig buiten komt, weinig beweegt en onvoldoende calcium en vitamine D uit uw voeding krijgt, loopt u een groter risico dat u osteopenie krijgt en uiteindelijk osteoporose.