Van tevoren bespreekt de chirurg wat voor u het beste is: een kijkoperatie of een 'gewone' operatie.
Kijkoperatie
Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose (volledige verdoving), zodat u niets van de operatie merkt. Tijdens uw afspraak op de poli Anesthesiologie krijgt u van de anesthesioloog uitleg over de verdoving.
Bij een kijkoperatie werkt de chirurg aan de hand van beelden op een scherm. De buik hoeft dan niet open, maar het is voldoende om een paar kleine sneetjes in de buikwand te maken. Via een van de sneetjes wordt een camera in de buikholte gebracht. Hetzelfde gebeurt met de operatie-instrumenten.
De chirurg brengt het uitpuilende weefsel terug in de buikholte, maakt de breukpoort (de zwakke plek in de buikwand) dicht en verstevigt de breukpoort met een kunststof matje.
Gewone operatie
Bij een 'gewone' operatie wordt een deel van uw lichaam verdoofd. Dit gebeurt met een ruggenprik.
De chirurg maakt een snee onder de navelbreuk en plaatst het uitpuilende weefsel terug in de buikholte. Daarna wordt de breukpoort (de zwakke plek in de buikwand) dichtgemaakt en verstevigd met een kunststof matje.
Dagopname
Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Bij grotere navelbreuken kan het nodig zijn dat u een paar dagen opgenomen blijft.