Gewrichtsslijtage (artrose) komt voor in alle gewrichten, dus ook in het kniegewricht. Door slijtage wordt het kraakbeen van het gewricht aangetast, soms zelfs zo dat het kraakbeen helemaal verdwijnt. Het gevolg is dat de 2 delen van het kniegewricht niet meer soepel langs elkaar heen glijden, waardoor het bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt.
Door een versleten knie kunt u allerlei klachten krijgen: pijn bij het (trap)lopen, pijn als u lang staat, stijfheid bij het opstaan, pijn 's nachts, meer klachten bij vochtig of koud weer. Uiteindelijk kan uw knie verstijven, waardoor u uw knie niet meer kunt strekken. Ook kunt u een X-been of O-been ontwikkelen, waarbij de knie steeds vermoeider en instabieler aanvoelt.
Een operatie?
Om minder last te hebben van uw knie kunt u pijnstillers innemen. Ook fysiotherapie kan zinvol zijn. U krijgt dan oefeningen om de pijn te verlichten en uw kniegewricht zo beweeglijk mogelijk te houden. Als u te zwaar bent, kan het helpen om af te vallen. Ook kunt u bij het lopen een stok gebruiken aan de kant van uw 'goede' knie. Als pijnstillers en fysiotherapie u niet voldoende helpen, is een operatie vaak de enige oplossing.
Poli Anesthesiologie
Enige tijd voor de operatie krijgt u een oproep voor de poli Anesthesiologie. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker bespreken met u aan de hand van een vragenlijst en een beperkt lichamelijk onderzoek (onder andere van uw hart en longen) hoe uw conditie is. Als u ouder bent dan 60 jaar, maken we een hartfilmpje en onderzoeken we uw bloed. Als er geen afwijkingen zijn, kan de operatie doorgaan.