Iemand met de ziekte van Parkinson heeft een tekort aan dopamine. Dit komt door een geleidelijke afname van de zenuwcellen in de hersenen die dopamine aanmaken. Dopamine is een stof die informatie overbrengt tussen zenuwcellen en onder andere nodig is om soepel te bewegen.
Het is niet mogelijk om de ziekte van Parkinson te stoppen of te genezen. Medicijnen helpen wél om uw klachten te verminderen. Dit kan een groot verschil maken voor uw gewone dagelijkse bezigheden.
Er zijn verschillende groepen medicijnen die kunnen worden voorgeschreven bij de ziekte van Parkinson. De neuroloog of verpleegkundig specialist kiest samen met u de behandeling die het beste bij u past.
Dopamine-agonisten
Een van de medicijnen die u kunt krijgen zijn de dopamine-agonisten. Dit medicijn stimuleert cellen in de hersenen om dopamine aan te maken waardoor het tekort wordt aangevuld.
Dit medicijn kunt u krijgen in het begin van de ziekte, of later als aanvulling op andere medicijnen zoals levodopa. In het begin van de ziekte kunnen dopamine-agonisten ervoor zorgen dat u soepeler kan bewegen en minder trilt. Later in de ziekte kan het de werking van andere medicijnen versterken.
Tot de groep dopamine-agonisten behoren:
- Pramipexol (Sifrol ®, Oprymea ® of een ander merk)
- Pramipexol met gereguleerde afgifte (Sifrol ®, Oprymea ® of een ander merk): de werkzame stoffen komen niet in één keer vrij, maar worden juist wat langzamer in het lichaam afgegeven.
- Ropinirol (Requip ®)
- Ropinirol met gereguleerde afgifte (Requip Modutab ®): de werkzame stoffen komen niet in één keer vrij, maar worden juist wat langzamer in het lichaam afgegeven.
- Rotigotinepleister (Neupro ®): pleisters die het geneesmiddel via de huid afgeven.
- Apomorfine (APO-go ® of Dacepton ®): dit behoort tot de geavanceerde therapieën en wordt in de beginfase van de ziekte niet voorgeschreven. Pas wanneer de gangbare medicijnen niet voldoende werken, kan apomorfine voorgeschreven worden. Dit middel kan op twee verschillende manieren toegediend worden. Er is een injectiepen en er is een gelijkmatig werkende pomp die apomorfine toedient via een infuusnaaldje.