Het kan zijn dat je al vroeg in de zwangerschap een beslissing neemt over de manier van bevallen. Maar je kan ook afwachten hoe de zwangerschap gaat. Je kunt bijvoorbeeld afwachten hoe het gewicht van je baby wordt ingeschat aan het eind van de zwangerschap.
Je kunt met de gynaecoloog afspraken maken over de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je wel een vaginale bevalling wilt proberen als je weeën spontaan op gang komen. Als de bevalling na bijvoorbeeld 41 weken nog niet is begonnen, kun je alsnog voor een keizersnede kiezen.
Daarnaast maak je met de gynaecoloog afspraken over hoe lang een vaginale bevalling mag duren. Een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede moet voorspoedig verlopen. Zo niet, dan zal de gynaecoloog adviseren om toch weer een keizersnede te doen.
Als de weeën eerder komen
Als je kiest voor een geplande keizersnede, kan het gebeuren dat de weeën al beginnen voor de afgesproken datum. Maak afspraken met je gynaecoloog wat je dan doet. Meestal is de baby dan nog wat kleiner. Ook is de kans op een geslaagde vaginale bevalling groter als de weeën spontaan beginnen. Je kunt dan een vaginale bevalling overwegen, maar dit zal afhangen van de redenen waarom je nu voor een keizersnede kiest.
Sterilisatie
Tijdens een keizersnede is er een mogelijkheid om meteen een sterilisatie te doen. Als je dit overweegt, bespreek dit dan enkele weken van te voren met je gynaecoloog.
Conclusie
Nadat je alle voor- en nadelen hebt afgewogen, neem je samen met je partner en gynaecoloog een beslissing. Hierbij is ook belangrijk hoeveel kinderen je in de toekomst nog wilt krijgen. Het afwegen van de voor- en nadelen en het inschatten van de kans op slagen, kan lastig zijn. Maar onthoud: wat je ook kiest, beide methoden zijn veilig. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De kans op ernstige problemen is klein.
Verder lezen? Vraag de keuzehulp aan je gynaecoloog.