Als u weinig of geen klachten hebt, hoeft endometriose niet te worden behandeld. Het is niet te voorspellen hoe endometriose zich ontwikkelt, daarom kan afwachten een goede keuze zijn.
In het algemeen geldt dat een gezonde levensstijl met voldoende beweging en goede voeding een gunstige invloed heeft op uw klachten. Als bij het vrijen uw klachten door bepaalde bewegingen verergeren, kunt u daar misschien rekening mee houden.
Als u pijn of andere klachten hebt door de endometriose, of u wilt graag zwanger worden, dan kan worden gekozen voor een behandeling. Meestal wordt gestart met pijnstillers. Als deze onvoldoende helpen, kan een hormoonbehandeling worden overwogen. Soms is een operatie nodig. Een combinatie van verschillende behandelingen wordt ook toegepast.
Pijnstillers
Bij menstruatiepijn kunnen pijnstillers helpen. De gynaecoloog kan u diclofenac, ibuprofen, advil of naproxen (prostaglandine-synthetase-remmers) voorschrijven. De medicijnen kunnen het beste worden ingenomen een dag vóór de menstruatiepijn begint. Wanneer u deze pijnstillers tijdens de eisprong inneemt, kan de eisprong eventueel worden tegengehouden.
Hormonen
Een behandeling met hormonen zorgt ervoor dat u niet menstrueert. Het baarmoederslijmvlies wordt niet dikker en wordt niet afgestoten, waardoor de endometriose in een rustigere fase komt. Het werkt als een soort voorbehoedsmiddel; de kans op een zwangerschap is hiermee vrijwel uitgesloten. Deze behandeling heeft vooral effect bij lichte vormen van endometriose.
Een behandeling met hormonen kan bestaan uit een anticonceptiepil, voortdurend gebruik van progesteron of LH-RH-agonisten.
- Anticonceptiepil
Gebruik van de anticonceptiepil maakt de menstruatie vaak minder hevig en minder pijnlijk. Soms is het verstandig om de pil door te blijven slikken, zodat er helemaal geen bloeding optreedt.
- Continue toediening progesteron
Als u niet meer wilt menstrueren, kunt u ervoor kiezen voortdurend progesteron te gebruiken. Dit kan met tabletten (Orgametril, Duphaston) of met een injectie in een spier, de zogenoemde prikpil (Depo-Provera). Houdt u er rekening mee dat er doorbraakbloedingen kunnen optreden en dat u vocht kunt vasthouden.
- GnRH-agonisten of LH-RH-agonisten
GnRH- of LH-RH-agonisten zijn hormonen waarmee de menopauze, de periode na de laatste menstruatie, wordt nagebootst. U kunt ze toedienen via een injectie in de spier, als neusspray of in de vorm van een staafje net onder de huid. Deze medicijnen mag u niet langer dan een half jaar gebruiken, omdat hierdoor botontkalking kan optreden. Als de behandeling toch langer duurt dan een half jaar, kunt u er oestrogenen bij gebruiken om botontkalking tegen te gaan. GnRH- of LH-RH-agonisten kunnen als bijwerking hebben dat u last krijgt van opvliegers of een droge vagina.
Een operatie
Als pijnstillers en hormonen niet het gewenste resultaat hebben, kan een operatie worden overwogen. Dit kan een kijkoperatie zijn of een buikoperatie. Tijdens de operatie kan de endometriose worden weggesneden of weggebrand. Hoe meer endometriose wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de endometriose terugkomt. De kans op complicaties neemt dan wel toe.
De gynaecoloog zal de voor- en nadelen van een operatie met u bespreken. Om te voorkomen dat de endometriose terugkomt, kan het na de operatie verstandig zijn om hormonen te gebruiken.