Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?
Teveel zonlicht (ultraviolette straling) is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Voortdurend worden er nieuwe cellen aangemaakt. Elke cel bevat erfelijk materiaal (DNA) dat ervoor zorgt dat de celdeling goed verloopt. Door overmatig zonlicht kan het DNA beschadigen. Er ontstaat dan een kwaadaardige cel, die ongecontroleerd begint te groeien. Na verloop van tijd ontstaat huidkanker.
Factoren die een rol spelen
Het risico om huidkanker te krijgen is extra groot:
- Bij overmatig veel zonlicht in de kinderjaren.
- Als iemand vaak is verbrand door de zon, bijvoorbeeld in de vakantie.
- Bij iemand met een lichte huidskleur.
Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?
Bij een basaalcelcarcinoom ontstaat een roze, huidkleurige of lichtbruin gezwelletje, dat heel langzaam groter wordt. Het ziet er vaak wat glazig en glanzend uit. Op den duur gaat het gezwelletje kapot en ontstaat er een wondje dat geneest. Het jeukt niet en doet ook geen pijn.
Een basaalcelcarcinoom is goed te herkennen. De dermatoloog neemt meestal wel een stukje huid weg (biopt) voor microscopisch onderzoek. Als het gezwelletje nog erg klein is, kan de dermatoloog besluiten het helemaal weg te halen. Het weefsel wordt daarna alsnog onderzocht.
Vooruitzichten
Basaalcelcarcinomen zaaien niet uit. Vrijwel niemand zal aan deze vorm van huidkanker overlijden. Toch is het belangrijk om ze te behandelen, want ze genezen niet vanzelf. En worden wel groter.