Actinische keratosen zijn ruw aanvoelende plekjes op de huid, het lijkt een beetje op een eczeemplekje. In het begin is actinische keratose beter te voelen dan te zien. De kleur varieert van huidkleurig tot bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. Vaak zijn er meerdere plekjes tegelijk. Het aanraken van een plekje kan wat pijnlijk zijn.
Meestal kan de dermatoloog met het blote oog zien of het om een actinische keratose gaat. Als het plekje onrustig is, kan een biopt (huidmonster) worden genomen voor nader onderzoek. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij roodheid, als het wondje niet geneest of bij overmatige verhoorning van de huid.
Oorzaak
Actinische keratosen komen vooral bij ouderen voor, maar worden steeds vaker bij jongere mensen gezien. De plekjes ontstaan als uw huid langdurig is blootgesteld aan ultraviolette straling van zonlicht of zonneapparatuur. Hoe lichter de huid, hoe meer kans er is op actinische keratosen. Dit geldt ook voor mensen die lang in de tropen hebben gewoond.
Als u langdurig medicijnen hebt gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, is de kans op actinische keratosen ook groter.
Huidkanker
Op den duur kan een actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. Daarbij gaat het meestal om een plaveiselcelcarcinoom en soms om een basaalcelcarcinoom. Deze vormen van huidkanker zijn niet zo agressief en is goed te behandelen. De kans op uitzaaiingen naar andere organen is klein.