Naar hoofdinhoud Naar footer

Signalen van huiselijk geweld

Wij willen als ziekenhuis de beste zorg bieden. Onderdeel daarvan is dat we niet wegkijken als we signalen herkennen van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Om deze signalen in een vroeg stadium te toetsen, maken we gebruik van een vragenlijst zoals de NSK (Nationaal Screeningsinstrument Kindermishandeling) en de ERASE (Elder abuse scale). Deze vragenlijsten helpen ons als zorgmedewerkers om te kunnen handelen bij vermoedens van mishandeling of huiselijk geweld.
Door op deze manier te werken hopen we in een vroeg stadium de beste zorg te kunnen bieden, met als doel de veiligheid in de thuissituatie te herstellen. Ook zien we bijvoorbeeld dat we door de inzet van (extra) hulp of ondersteuning van de mantelzorg, zelfverwaarlozing kunnen voorkomen.    

Ziekenhuisbrede werkgroep 

In het WZA werken we met de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld. We hebben een ziekenhuis brede werkgroep om het beleid over de meldcode te bepalen.

Daarnaast worden de zorgverleners ondersteund door de 3 aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij kijken op casusniveau met de aanvrager mee en zijn er voor alle drie de doelgroepen: kinderen, volwassenen en ouderen.

In het WZA werken we vaak samen met de instanties in de eerste lijn zoals Veilig Thuis, de huisarts en de Gemeente. De samenwerking wordt zo mogelijk altijd besproken met de betrokkene.