Calamiteiten
In het WZA zetten we ons iedere dag in, om de best mogelijke zorg te geven. Goede en veilige zorg vinden we heel belangrijk. Toch blijft de zorg mensenwerk en kan er tijdens het zorgproces onverwacht iets mis gaan. We spreken dan van een calamiteit. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor u als patiënt, of voor uw naasten.
'Een calamiteit is een onverwachte gebeurtenis tijdens het zorgproces die heeft geleid tot ernstige (blijvende) schade of overlijden. Een calamiteit kan ook een situatie zijn die zorgt voor een groot risico voor de veiligheid van u als patiënt' - Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Melding IGJ
Wij zijn wettelijk verplicht om calamiteiten en onverwachtse incidenten die hebben gezorgd voor schade of risico’s voor patiënten te melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Natuurlijk willen we leren van calamiteiten; om herhaling te voorkomen en de zorg veiliger te maken. Daarom starten we een calamiteitenonderzoek. Het doel van dit onderzoek is om de onderliggende oorzaken van het incident te achterhalen en verbeterpunten op te stellen, zodat een incident als deze, in de toekomst kan worden voorkomen. Het doel van het onderzoek is niet om een schuldige aan te wijzen.
De onderzoekscommissie die de calamiteit onderzoekt, bestaat uit 3 tot 4 leden, waaronder ten minste 1 medisch specialist, 1 verpleegkundige en 1 adviseur kwaliteitszorg. Deze commissieleden zijn niet betrokken bij de afdeling(en) waarover het gaat. De inbreng van de patiënt en familie en/of nabestaanden is belangrijk voor het onderzoek. De onderzoekscommissie nodigt u als patiënt, familie en/of nabestaanden dan ook uit voor een gesprek. Deelname hieraan is niet verplicht. Als u dit wenst kan onze ombudsfunctionaris u als patiënt, uw familie en/of nabestaanden bijstaan tijdens deze gesprekken.
Na het onderzoek worden de eindresultaten, samen met een bestuurlijke reactie, naar de IGJ gestuurd. De IGJ beoordeelt het onderzoek en bekijkt of er passende verbetermaatregelen zijn voorgesteld. We zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de verbetervoorstellen. De resultaten van het onderzoek kunnen daarna met alle betrokkenen worden besproken.
Openheid
Een calamiteit heeft een grote impact op betrokken patiënt(en), naasten en familie en op onze zorgverleners. Daarom schenken we hier veel aandacht aan. Het is voor ons belangrijk dat u, uw naasten en onze zorgverleners open kunnen praten over het incident. Alleen zo kunnen we leren van de gemaakte fouten en herhaling voorkomen.
Wilt u zelf een melding maken van een situatie waarbij de zorg niet is gegaan zoals u had verwacht? Of heeft u het idee dat er zaken niet goed zijn gegaan tijdens uw zorgproces? Ga dan in gesprek met uw arts of met een medewerker van de afdeling waar u onder behandeling bent.
U kunt ook contact opnemen met de ombudsfunctionaris of een e-mail sturen naar ons team Kwaliteit & Veiligheid.