Bij een kijkoperatie brengt de gynaecoloog, via een paar sneetjes in de buik, operatie-instrumenten en een kijkbuis met een camera in de buikholte. Aan de hand van beelden op een beeldscherm kan de gynaecoloog de organen in de buik bekijken en eventueel direct behandelen.
Wat is een diagnostische of therapeutische laparoscopie?
Een kijkoperatie kan diagnostisch of therapeutisch zijn:
- Bij een diagnostische laparoscopie onderzoekt de gynaecoloog uw buik. Eventueel vindt er een kleine ingreep plaats, als de gynaecoloog dit van tevoren met u heeft besproken.
- Bij een therapeutische laparoscopie kan een grotere ingreep worden gedaan. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt.
Kijkoperatie of een 'open' operatie
- Bij een 'open' operatie wordt meestal 1 grote snee gemaakt.
- Bij een kijkoperatie worden een paar kleine sneetjes gemaakt. Hierdoor wordt het buikvlies minder geprikkeld en werken de darmen na afloop sneller. Ook veroorzaken de kleinere sneetjes minder wondpijn. Hierdoor duurt de opname in het ziekenhuis korter en verloopt het herstel thuis meestal sneller. Wel duurt een kijkoperatie soms langer.
Soms blijkt tijdens een kijkoperatie dat toch een 'open' operatie nodig is. Dit komt vooral voor bij ernstige verklevingen. Ook als de afwijkingen in de buikholte niet goed zichtbaar zijn, kan de gynaecoloog kiezen voor een 'open' buikoperatie.
Opnameduur
Meestal kunt u na een diagnostische laparoscopie dezelfde dag weer naar huis. Bij een therapeutische laparoscopie is het soms nodig dat u een nachtje blijft.