Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Ik wil proberen om perfectie te benaderen’

Al van jongs af aan is Geert Ensing gedreven. Toen uitte zich dat vooral op de tennisbaan, waar hij op hoog niveau speelde. Tegenwoordig is hij nog steeds gedreven, maar dan in zijn vak als orthopedisch chirurg. Zo voert hij sinds enkele jaren de hoog-complexe Ganz-operatie uit. “In mijn vak kun je veel kwaliteit van leven toevoegen.”

Het is niet zo dat Geert altijd al orthopedisch chirurg wilde worden. Al hij had hij als tennisser die ‘bijna alle sportblessures heeft gehad’ wel affiniteit met het vakgebied. Het balletje kwam vooral aan het rollen door een onderzoek dat hij deed tijdens zijn opleiding geneeskunde. Geert onderzocht namelijk een nieuw type botcement, waarbij protheses niet goed bleven zitten. Hij werd uitgenodigd om over zijn onderzoek te vertellen op een groot congres voor vakgenoten in Sydney. En niet veel later volgde een opleidingsplek tot orthopeed met een promotieonderzoek in Groningen en Amerika.

Tijdens zijn opleiding werd Geert in 2011 door de vakgroep Orthopedie van het WZA benaderd. De keuze om in Assen aan de slag te gaan, was vrij snel gemaakt. “Deze vakgroep stond toen, en staat nu nog steeds, goed aangeschreven. Het werk van een orthopedisch chirurg is ook een ambacht. Dan is een werkomgeving met goede en fijne collega’s waar je van kan leren veel waard.”

Het grootste kunststukje, leerde Geert de afgelopen jaren van oud-collega Minne Heeg: de Ganz-osteotomie. Bij deze ingreep wordt bij mensen met een afwijking aan het heupgewricht, ook wel heupdysplasie genoemd, de stand van de heupkom veranderd. “Ik weet nog goed hoe ik Minne de eerste keer deze operatie zag uitvoeren. Hij liet het er zo makkelijk uitzien.”

Nauwkeurig

In de praktijk is het volgens Geert ‘de moeilijkste operatie die ik ooit geleerd heb’. De voornaamste reden? Alles moet erg nauwkeurig gebeuren, anders is er kans op grote complicaties. Tijdens de ingreep maakt Geert de heupkom met een soort zaag en beitels op drie plekken los van het bekken. Maar op die plekken lopen ook een aantal belangrijke en kwetsbare zenuwen. Vervolgens zet hij de heupkom weer vast met schroeven in een goede stand. “Het gaat telkens echt om millimeterwerk.”

De laatste tijd is Geert druk bezig om de ingreep steeds verder te verfijnen. Daarbij gebruikt hij ook nieuwe technieken. Zo is hij op zijn ‘vrije woensdag’ vaak in het 3D Lab van het UMCG te vinden. Aan de hand van scans kan hij met een computer de heupafwijking van een patiënt analyseren en het best mogelijke eindresultaat bepalen. Vervolgens laat hij een 3D-printer daar natuurgetrouwe modellen van maken. Die gebruikt hij vervolgens weer om hulpmiddelen op maat te maken voor de patiënt, zodat hij de operatie nauwkeuriger kan uitvoeren. “Ik wil echt proberen om de perfectie te benaderen.”

Samen

Hoewel Geert een belangrijke rader in het geheel is, benadrukt hij dat het succesvol uitvoeren van de Ganz-operatie vooral een teamprestatie is. “We doen dit samen. Een goed eindresultaat is afhankelijk van de hulp en inzet van veel mensen, zoals polimedewerkers, anesthesiologen, verpleegkundigen, operatieassistenten, fysiotherapeuten en nog vele anderen binnen ons ziekenhuis.”

Geert typeert zichzelf nog steeds als zeer gedreven, al is het anders dan in zijn jonge jaren als tennisser. “Ik wil nu gewoon mijn patiënten zo goed mogelijk helpen. Bij heupdysplasie met klachten gaat het om jonge mensen, met veel pijn, die daardoor beperkt worden en die gemiddeld 5 jaar lang op zoek zijn naar de juiste diagnose. Voor hen kan ik met deze ingreep het verschil maken en veel kwaliteit van leven toevoegen. Dat is mijn drijfveer.”

Orthopedisch chirurg Geert Ensing, foto Frank Jeuring