Rien Hoge, hoofd Apotheek
De Asser Courant portretteert regelmatig mensen in het Wilhelminaziekenhuis Assen. Deze week: Rien Hoge, hoofd Apotheek.
Wat doe je in het WZA?
“Ik werk al sinds 2014 in het WZA en ben sinds drie weken hoofd Apotheek. Dat betekent dat ik leiding geef aan de bijna 140 mensen die werken voor de apotheek in het WZA. We verzorgen niet alleen de medicatie voor de patiënten van het ziekenhuis, maar leveren ook medicijnen aan andere zorginstellingen, zoals verpleeghuizen en de GGZ. Het werk is meer dan alleen maar zakjes met medicijnen klaarmaken. We overleggen ook met artsen over wat de beste behandeling is en geven advies over het veilig gebruiken van medicijnen.”
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik had al op jonge leeftijd een fascinatie voor geneesmiddelen. Mijn moeder was apothekersassistent, dus van kinds af aan kwam ik al in de grote apotheek waar ze werkte. Ik zag daar al die potjes met pillen erin, dat intrigeerde mij wel. Ik vind het fascinerend hoe zo’n kleine hoeveelheid geneesmiddel, zo’n grote impact heeft op een mens en een ziekte. Daarom ben ik farmacie gaan studeren. Niet iedereen realiseert het zich, maar de impact van medicijnen op het alledaagse leven van mensen is groot. Nu krijg je ergens een antibioticum voor, terwijl vroeger mensen aan dezelfde ziekte doodgingen. Dat ene kleine flaconnetje van Pfizer met het coronavaccin, beïnvloedt niet alleen het leven van zes mensen maar van de hele wereld. Het bepaalt of wij straks weer mensen een hand kunnen geven en op verjaardag kunnen bij familie. Als ik me mag laten vaccineren, ga ik dat onmiddellijk doen.”
Wat maakt jouw werk leuk?
“De drijfveer in mijn werk is altijd de patiënt. Ik wil het verschil voor ze maken. Ik heb in deze functie wel minder direct contact met patiënten dan voorheen, maar ook op hoger niveau kan je een fantastische rol spelen om alles goed te regelen voor de patiënt.”
Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“Het WZA is groot genoeg om verschillende soorten zorg aan te kunnen bieden, maar klein genoeg om wendbaar te zijn. Kijk bijvoorbeeld nu naar het vaccineren tegen corona. Binnen anderhalve dag organiseerden we de inenting van de eerste medewerkers van het WZA. We schakelen snel, omdat iedereen elkaar al kent. Dat maakt het hier zo leuk. De kracht van onze apotheek is dat we het samen doen. Het succes van de apotheek hangt daarvan af. Mijn mensen doen hun werk met plezier en hebben altijd voor ogen voor wie ze het doen.”
Hoe zie je jouw toekomst in het WZA voor je?
“Ik ben net begonnen in mijn nieuwe functie, dus daar ligt nu even de focus. Het is voor mij de uitdaging om de verbindingen te versterken in de zogenoemde ketenzorg. Iemand krijgt bijvoorbeeld een nieuwe heup in het WZA en gaat daarna revalideren bij een van de zorginstellingen in de regio. De apotheek is dan de verbindende factor. Wij kunnen zorgen dat de overgang van het ziekenhuis naar buiten goed verloopt als het gaat om medicatie.
Wat ik in de toekomst ook ga doen, m’n hart zal altijd bij de farmacie blijven. Maar dat had ik vroeger nooit gedacht hoor, toen ik nog bij mijn moeder in de apotheek kwam.”