Lisa Sanders
Lisa Sanders, logistiek medewerker
Als logistiek medewerker komt Lisa Sanders-Dekker in heel het ziekenhuis en loopt ze minstens 10 kilometer per werkdag. Ze vervoert patiënten en maakt bedden schoon. “Het contact met patiënten is het allerleukst. Verder vind ik bijna alles interessant!”
Wat doe je in het WZA?
“Als logistiek medewerker doe ik patiëntenvervoer en werk ik op de beddencentrale. Samen met mijn collega’s vervoer ik patiënten die in het WZA liggen naar andere afdelingen. Bijvoorbeeld als iemand op een verpleegafdeling ligt en naar de röntgenafdeling moet om een foto te laten maken. Ook geven we verpleegkundige hulpmiddelen uit, zoals rolstoelen, rollators en tilliften. Daarnaast maken we bedden schoon. Dat kan op een afdeling zijn of, als ze heel erg vies zijn, doen we dat in de beddencentrale.”
Hoe ziet je dag in het WZA eruit?
“Via een PDA, een handcomputer, komen de aanvragen van de verpleegafdelingen en de poli’s binnen, gemiddeld zo’n honderd per dag. De vraag is bijvoorbeeld dat een patiënt naar een andere afdeling gebracht moet worden, of dat er een bed op afdeling A2 gereinigd moet worden. Dan neem ik zo’n opdracht aan. Al met al loop ik de hele dag door het ziekenhuis, gemiddeld zo’n 15.000 stappen per dag. Sowieso loop ik wel 10 kilometer op een werkdag.”
Waarom heb je voor dit werk gekozen?
“Ik was op zoek naar iets nieuws en zag deze vacature. Het leek me leuk om in een ziekenhuis te werken en ik kende hier al wat mensen. Bovendien was het in de buurt, ook erg fijn. Ik doe het nu drieënhalf jaar.”
Wat vind je leuk aan jouw werk?
“Het patiëntencontact is het allerleukst. Voor patiënten is dat ritje door het ziekenhuis soms de enige afleiding op een dag. Anderen zeggen dat ik heel open en sociaal ben. Dat komt dan goed uit, want dat is heel belangrijk in dit beroep!”
“Of het fysiek zwaar werk is? Je moet wel wat kracht in je armen hebben. En conditie. Dankzij de nieuwe bedden die we sinds een paar weken hebben, verloopt het wel soepeler. We kunnen zo’n bed alleen verrijden, het hoeft niet meer met z’n tweeën. Bovendien zijn de nieuwe bedden wendbaarder en er zit een accu onder. Het is net als met een elektrische fiets: je moet even op gang komen en je moet wel duwen, maar het gaat veel lichter dan dat je alles op eigen kracht moet doen. Door de nieuwe bedden kunnen we de aanvragen ook sneller afhandelen. Ze zijn ook nog eens makkelijker te reinigen.”
Zitten er ook lastige kanten aan je werk?
“Ik kom weleens op een afdeling waar net een reanimatie aan de gang is, of waar net iemand overleden is. Dat zie ik dan van een afstandje en dat doet me wel wat. En ik kom ook weleens echt heel vieze bedden tegen. Maar ach, die reinigen we dan uitbundig in de beddencentrale in plaats van op de afdeling.”
Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“De personeelsvereniging organiseert veel dingen en ik doe aan bijna alles mee. Ook als er intern een rondleiding is, ga ik kijken. Ik vind alles leuk en interessant! Verder is de sfeer in het WZA heel huiselijk en persoonlijk. Iedereen groet elkaar, het is hier echt geen fabriek. Dat is fijn aan een klein ziekenhuis.”
Hoe zie je je toekomst in het WZA voor je?
“Ik hoop ooit een keertje te kunnen doorgroeien, al weet nog niet precies hoe. Ik doe binnenkort een cursus Werkbegeleiding. Dan kan ik nieuwe medewerkers en stagiaires begeleiden. Maar voor nu is het goed te combineren met mijn twee jonge kinderen. Ik zit hier prima op mijn plek.”
Dit artikel is ook verschenen op wza.nl en in de Gezondheidswijzer (Asser Courant) van 27 februari 2024.