Naar hoofdinhoud Naar footer

Karin Palstring (1965), diëtist, gespecialiseerd in diabetes

‘De ontwikkelingen in het behandelen van diabetes gaan snel’

Wat doe je in het WZA?

“Ik ben diëtist: twee dagen werk ik in het ziekenhuis en twee dagen in het diabetescentrum Medisch Centrum Wilhelmina. In het ziekenhuis geef ik voedings- en dieetadvies aan patiënten die in het WZA opgenomen zijn en die door hun specialist naar mij zijn doorverwezen. Het zijn vaak patiënten die ondervoed zijn of dreigen dat te worden. Ik zie deze mensen een aantal keren. Als ze het ziekenhuis verlaten en nog begeleiding van een diëtist nodig hebben, verwijs ik ze door naar een diëtist buiten het ziekenhuis. Op het diabetescentrum zie ik diabetespatiënten die onder behandeling zijn van één van onze internisten. Omdat diabetes een chronische ziekte is, begeleid ik deze patiënten soms jarenlang. Zo heb ik nu een zwangere vrouw onder behandeling die ik voor het eerst zag toen ze hier als kind van zeven met diabetes kwam.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

“Ooit wilde ik schooljuf of verpleegkundige worden. Fysiotherapie trok me ook, maar voor die opleiding kwam ik op een wachtlijst te staan. Iemand vertelde me toen over de opleiding Voeding & Diëtetiek. Het leek me een heel brede opleiding en ik zou wel zien wat ik er mee ging doen. Vanaf het moment dat ik in het WZA kwam te werken als diëtist, dat was in 1988, heb ik ook met patiënten met diabetes gewerkt. Ik merkte meteen al deze groep patiënten goed bij me paste. En nog steeds vind ik het heel boeiend.”

Is er veel veranderd in jouw vak?

“Toen ik begon moesten de meeste patiënten twee keer per dag insuline spuiten. Ze konden hun bloedsuikers niet zelf meten, dus ze kregen een heel strak dieetadvies. In de loop der jaren is dit wel mogelijk geworden. Er Ook zijn er andere insulinesoorten gekomen, de manier van toedienen is verbeterd en ook met voeding zijn er veel meer opties. Omdat er meer mogelijkheden zijn, heb ik een meer coachende rol gekregen om ze te helpen bij het maken van alle keuzes.”

Wat vind je mooi aan je werk?

“Het contact met patiënten en het samenwerken met andere disciplines. Diabetes lijkt één ziektebeeld, maar de gesprekken die ik met patiënten heb zijn heel verschillend, net als de behandelingen. Mijn werk is heel afwisselend. Ik vind het bovendien erg leuk om in een ziekenhuis te werken. Dat het vak steeds verandert, maakt het ook interessant.”

Wat vind je leuk aan werken in het WZA?

“Ik heb geen vergelijking, dit is mijn eerste en enige werkgever. Ik werk in een hartstikke fijn team. De lijnen zijn kort omdat het niet zo’n groot ziekenhuis is. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Ik heb werkelijk nooit gedacht, ik zit hier vastgeroest. Daarin ben ik niet de enige: mijn collega’s werken hier ook al tussen de vijf en veertig jaar. Dat zegt ook wel wat!”

Hoe zie jij de toekomst van je vak?

“De ontwikkelingen in het behandelen van diabetes gaan snel. Wat dat voor het werk van de diëtist betekend kan ik nu nog niet bekijken. In de toekomst zal er nog meer aandacht besteed worden aan preventie.”