Gieneke Hoekstra (36) verpleegkundig specialist pijn
Wat doe jij in het WZA als verpleegkundig specialist pijn?
“Ik houd me zowel met beleid bezig als met patiëntenzorg. Op de intensive care willen we bijvoorbeeld naar een ander soort pijnmeting toe. Normaal gesproken vragen we een patiënt naar de pijnscore bij stil liggen en bij bewegen op een schaal van nul tot tien. Is dat een hoog cijfer, dan bespreken we of daar iets aan gedaan moet worden. Op de IC kan een patiënt dat vaak niet zelf zeggen. We weten dat je aan bepaalde spierspanningen iemands pijn kunt meten. Dan kunnen we met deze manier van meten ook een IC-patiënt adequate pijnstilling geven. Ook ga ik de anesthesiologen ontlasten door alle pijnconsulten te doen. Zodra ik klaar met ben met de opleiding, ben ik ook bevoegd om medicatie voor te schrijven.”
Wat vind je mooi aan dit werk?
“Pijn houdt zich niet aan afdelingen, dat komt in het hele ziekenhuis voor. Ik krijg met veel verschillende patiënten te maken. Bovendien zijn er veel soorten pijn. Door emoties kan iemand een pijn erger ervaren dan het daadwerkelijk is. Het is belangrijk dat ik een pijnbestrijding voorstel die de patiënt begrijpt, dan is de kans van slagen veel groter. Vroege herkenning en behandeling van pijn valt ook onder mijn hoede. Het WZA heeft nu één anesthesioloog-pijnspecialist. Samen kunnen wij het pijnbeleid naar een hoger plan tillen. Daarbij speelt de samenwerking met de huisartsen in de regio en alle medisch specialisten van het WZA een grote rol.”
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik heb altijd met veel plezier mijn werk als anesthesieverpleegkundige gedaan. In het WZA werk je dan zowel op de operatiekamer als op de recovery, wat erg leuk is. Toen mijn jongste naar school ging, begon het te kriebelen: wat wil ik, hoe houd ik mijn horizon breed? Toen kwam de vacature voor de opleiding verpleegkundig specialist pijn. Deze opleiding is heel breed. Tijdens de opleiding hebben we het over anatomie, fysiologie, communicatie en casestudies in de breedste zin van het woord. In het WZA specialiseer ik mijzelf dan in pijn."
Wat vind je mooi aan werken bij het WZA?
“De korte lijnen en het laagdrempelige. Als ik iemand nodig heb of ik wil op een afdeling meelopen, dan ben ik altijd welkom. Er is heel veel mogelijk, ik kan me daardoor in het WZA goed ontwikkelen. Ik ga een nieuwe functie handen en voeten geven en het is geweldig dat zoiets kan in het WZA.”
Wat is je bijgebleven?
“Ik werk nog maar net als verpleegkundige in opleiding tot specialist. Wat ik, tot nu toe, heel leuk vind is het diverse. Het ene moment probeer ik informatie te krijgen van een oude meneer die gevallen is en zijn heup heeft gebroken, het andere moment sta ik bij een jong kind dat vermoedelijk een blindedarmontsteking heeft en geopereerd moet worden. Dit vergt allemaal heel verschillende vaardigheden die ik op dit moment aan het ontwikkelen ben. En ik leer een pijnbeleid op te stellen bij bijvoorbeeld een oude patiënt met mogelijk meer ziektes maar ook bij een jong kind, beiden met hele andere reacties op pijnstillers.”