Gerda Kamminga, doktersassistente Kindergeneeskunde
De Asser Courant portretteert regelmatig mensen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Deze keer: Gerda Kamminga, doktersassistente bij de poli Kindergeneeskunde.
Wat doe je in het WZA?
“Ik ben doktersassistente op de kinderpoli. Ik zit achter de balie, neem de telefoon aan, beantwoord vragen van ouders, plan afspraken in en ik help de kinderarts mee op de spreekkamer. Voordat de kinderen de kinderarts zien, ga ik ze alvast meten, wegen, hun bloeddruk opnemen. Alle doktersassistenten hier op de poli doen ieder dagdeel wat anders. We zitten nooit een hele dag achter de balie.”
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Ik wilde iets met mensen doen. Ik wilde ook wel de zorg in en heb eens een dagje meegelopen met een huisarts. Daarna ben ik de opleiding tot doktersassistente gaan doen. Toen ik daarmee klaar was, heb ik bij de politie gesolliciteerd, leek me ook leuk. Ik ben door de selectie gekomen, er was alleen geen plek vrij in het Noorden. Op dat moment zag ik een vacature bij het WZA voorbijkomen. Vooral dat het op de poli Kindergeneeskunde was, sprak me aan. In 2013 ben ik hier begonnen.”
Wat maakt jouw werk leuk?
“Met kinderen werken! Die hebben dat speelse, dat onbevangene. Ik vind het werk in de spreekkamer ook het allerleukst. De kinderen vinden het vaak spannend, je bent de eerste die ze zien. Ook het contact met ouders vind ik fijn. Wat ik ook belangrijk vind, is de goede werksfeer. We zijn een sterk team, met secretaresse, doktersassistenten, verpleegkundigen en artsen.
De poli ontwikkelt zich voortdurend, het wordt steeds gespecialiseerder en dat houdt het boeiend. Zo hebben we nu onder meer een hoofdpijnpoli, buikpijnpoli, een plas en poep-poli en een coeliakie-poli. De digitale ontwikkelingen zijn ook heel erg interessant, zoals de app BeterDichtbij. Patiënten kunnen daarmee heel gemakkelijk contact opnemen met hun arts. Verder werk ik mee aan een wetenschappelijk onderzoek van het UMCG naar het ontstaan van coeliakie en het verloop van deze ziekte. Daarvoor neem ik vragenlijsten door met de kinderen en neem ik DNA-kweken af. Ik begeleid ook stagiaires en wat ik heel graag nog wil doen is een opleiding tot specialist Continu Verbeteren.
Als je zelf initiatief toont, kun je hier in het ziekenhuis veel interessante dingen doen!”
Wat vind je leuk aan het WZA?
“Het gemoedelijke. De korte lijnen. Binnenkomen en iedereen groeten. Dat thuisgevoel. Bij de Jerusalema Challenge zag je waarin een klein ziekenhuis groot kan zijn. Als je zag hoe we met zoveel medewerkers buiten stonden te dansen! Dat deed me echt wat.”
Hoe zie je jouw toekomst in het WZA voor je?
“Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, echt nooit met tegenzin. Dat is zo belangrijk. Misschien zou ik nog eens een andere functie willen. Maar dan wel iets met kinderen, in ieder geval met mensen. Ik zie mezelf trouwens ook nog weleens iets totaal anders doen. Ik heb het nu naar mijn zin en ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik sta voor veel dingen open.”