Naar hoofdinhoud Naar footer

Ferdie Zegwaard

Wat doe je als medewerker steriele medische hulpmiddelen?

“Ik werk sinds 2005 op de CSA, oftewel de Centrale Sterilisatieafdeling. Met behulp van geavanceerde machines reinigen, desinfecteren, controleren, sorteren en steriliseren we alle instrumenten die gebruikt worden bij operaties en behandelingen. Twee jaar geleden hebben we er een belangrijke taak bijgekregen: het reinigen en desinfecteren van de flexibele endoscopen. Dit zijn de slangen-met-camera’s die gebruikt worden bij scopiën en kijkoperaties. Mijn collega’s en ik hebben hiervoor een aparte, vierdaagse opleiding gevolgd. Het reinigingsproces gebeurt in een aparte ruimte, waarin drie ultramoderne machines staan: de zogeheten endoscopen-desinfectoren.”

Wat vind je mooi aan je werk en aan het WZA?

“We werken weliswaar in de coulissen van het ziekenhuis – niemand mag de CSA betreden in gewone kleren − maar we hebben een gróte verantwoordelijkheid. Fouten zijn uit den boze. Dat vind ik een uitdaging. En je zou het misschien niet denken, maar geen werkdag is hetzelfde! Zoals gezegd hebben we verschillende taken, en ik werk bovendien op wisselende tijden: dagdienst, avonddienst en eenmaal per zes weken bereikbaarheidsdienst in het weekend. Ook heb ik regelmatig ‘omloop-dienst’, dan ben ik voor alle afdelingen telefonisch oproepbaar. Bijvoorbeeld als er met spoed steriel instrumentarium nodig is of bij een calamiteit. Dus ik kom op veel plaatsen en ik ken daardoor ook veel mensen. Dat is leuk.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Tja, het is niet zozeer een gebeurtenis, maar wel iets waar ik blij mee ben: Sterilisatievereniging Nederland heeft 28 september uitgeroepen tot MSMH-dag. Daarmee wil onze beroepsvereniging ons vak in het zonnetje zetten en de beroepstrots versterken. Dat is belangrijk, want er bestaat veel onbekendheid over ons vak. Ik heb zo vaak te horen gekregen: ‘Ben je sterilisatiemedewerker? Help je de uroloog om mannen onvruchtbaar te maken?’ Dat veelvoorkomende misverstand moet de wereld uit. Wij zijn de bacteriëndoders: prioriteit nummer één in een ziekenhuis!”