Annemieke Stam, bijnierverpleegkundige
Wat doe jij in het WZA?
“Ik ben bijnierverpleegkundige én diabetesverpleegkundige. Sinds 2009 werk ik in het WZA als diabetesverpleegkundige. Afgelopen september hebben mijn collega Ellen Vogt en ik de opleiding tot bijnierverpleegkundige gedaan in het UMC Utrecht. De endocrinologen uit het WZA waren namelijk op zoek naar een bijnierverpleegkundige. Aangezien Ellen en ik als diabetesverpleegkundigen al een nauwe samenwerking hebben met de internisten en voor mensen met diabetes al een telefonisch spreekuur hebben, kregen wij als eerste die vraag. Wij zouden het prima daarmee kunnen combineren. Omdat ik al een poos werk als diabetesverpleegkundige, vond ik het leuk er weer een nieuwe uitdaging bij te hebben. Ook mensen met diabetes hebben soms bijnierproblemen, dus het is ook een verdieping van mijn functie. We hebben dus ‘ja’ gezegd.”
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Mijn vader is huisarts en mijn moeder verpleegkundige, dus ik ben opgegroeid in een ‘medische’ omgeving. Eigenlijk wilde ik iets anders gaan doen, maar ben toch op het hbo-v terechtgekomen. En nooit spijt van gehad! Na de opleiding ben ik in 1994 in het UMCG gaan werken op verschillende afdelingen. Daar ben ik vijf jaar later de opleiding tot diabetes verpleegkundige gaan doen. Uit praktisch oogpunt ben ik in het WZA terechtgekomen, maar ik heb ook daar nooit spijt van gehad.”
Wat vind je leuk aan je werk?
“Het werk op de poli is vooral mooi door de diversiteit aan taken. Ik vind vooral het begeleiden van mensen met een chronische aandoening leuk. Het is mooi om te zien hoe iemand zelfstandig met zijn ziekte kan omgaan na onze begeleiding. Al die verschillende mensen op mijn spreekuur maken mijn werk boeiend. Deze nieuwe functie, die ik samen met mijn collega op poten zet, is ook weer zo’n uitdaging. Het is leuk om weer met iets anders bezig te zijn, het maakt mijn werk erg dynamisch. Het vak diabetesverpleegkundige is ook al heel erg in ontwikkeling. De functie bijnierverpleegkundige moet nog meer vorm krijgen. Wij werken nauw samen met de endocrinologen en hebben veel ruimte om zelf dingen te ontwikkelen. We gaan bijvoorbeeld starten met de bijnierbijeenkomsten voor patiënten, de eerste zal op 5 maart zijn.”
Wat vind je leuk aan werken in het WZA?
“In het WZA zijn de lijntjes kort, ook ons contact met de endocrinologen is heel prettig en laagdrempelig. Wij werken op de buitenpoli, het Medisch Centrum Wilhelmina, aan de Borgstee in Assen. Ik ben ongeveer twee keer per week in het WZA aanwezig. Ik zou daar best vaker willen zijn, het is een fijne werkomgeving. De sfeer in het WZA en ook in ons team is goed.”
Hoe zie je jouw toekomst voor je in het WZA?
“Op dit moment geven de twee functies die ik nu heb voldoende uitdaging. Ik ben zeker niet op zoek naar een nieuwe baan. Wel hoop ik in de toekomst weer van de buitenpoli naar het WZA te verhuizen om toch meer onderdeel van de dynamiek van het ziekenhuis te zijn.”