Wanneer uw belangrijke organen niet meer goed functioneren en u intensieve zorg nodig hebt, wordt u opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC). Meestal komt dit door een ernstige ziekte, een zware operatie of een ongeval.
Op de IC houden een intensivist (de medisch specialist die is opgeleid voor de IC) en IC-verpleegkundigen u 24 uur per dag in de gaten. Om dit zo goed mogelijk te doen registreren we voortdurend het hartritme, de bloeddruk en de ademhaling. Naast de gewone zorg is extra ondersteuning mogelijk, door bijvoorbeeld gebruik te maken van beademings- en dialyse-apparatuur.
Ingrijpende ervaring
Een verblijf op de intensive care is vaak heel ingrijpend. De artsen en verpleegkundigen van de IC hebben daar speciale aandacht voor. Wanneer u van de IC overgaat naar een verpleegafdeling, wordt u daarom binnen 24 uur bezocht door een IC-verpleegkundige. Deze komt kijken hoe de overstap is gegaan. Het gaat dan niet alleen over uw lichamelijke situatie, maar ook over hoe het psychisch met u gaat. Als het nodig is, komt ook de maatschappelijk werker met u praten over uw ervaring.
Voor uw naasten is het vaak een heftige ervaring om u op de IC te zien. Als zij daar behoefte aan hebben, kunnen ook zij een gesprek aanvragen met een maatschappelijk werker van het WZA.
Kleinschalig
De IC-afdeling van het WZA is kleinschalig. Dat betekent dat u en uw naasten altijd direct contact hebben met de arts of verpleegkundige. Voor veel familieleden is dat persoonlijke contact erg prettig.
De intensivisten en IC-verpleegkundigen hebben nauw contact met de artsen van de spoedeisende hulp, anesthesiologen en andere specialisten die patiënten ‘doorsturen’ naar de Intensive Care. Dit betekent dat ze al vroeg weten dat u vanuit de SEH of OK overkomt naar de IC. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op uw komst.
De intensivisten van het WZA werken nauw samen met de artsen binnen het IC Netwerk Noord-Nederland. In een gezamenlijk overleg bespreken zij patiënten met ingewikkelde en ernstige problematiek. Door zo samen naar een patiënt te kijken, verbetert de kwaliteit van zorg.
Kinderen
Kinderen die de zorg van een intensive care nodig hebben, worden door het WZA verwezen naar de kinder-IC van een universitair medisch centrum.
Welke rechten hebt u als patiënt?
U hebt verschillende rechten, bijvoorbeeld het recht op privacy. Ook moeten zorgverleners vertrouwelijk met uw gegevens omgaan. U hebt ook plichten, zoals uw zorgverlener duidelijk informeren. Dit is belangrijk voor de juiste behandeling. Meer informatie vindt u in de folder ‘Welke rechten hebt u als patiënt?’.