Een onderzoek of behandeling mag alleen plaatsvinden met uw toestemming. Om weloverwogen ’ja’ of ‘nee’ te kunnen zeggen, moet u over voldoende infor­matie beschikken. Als u vragen hebt, bespreek die dan met uw arts. Ook als u bedenktijd wilt hebben of aanvullende informatie, is het belangrijk om dat aan te geven. Als u goed op de hoogte bent van de voors en tegens van een onderzoek of behandeling en u geeft géén toestem­ming, moet uw arts die beslissing respecteren.

Second opinion

Na gesprekken met uw arts kan het voorkomen dat u met twijfels blijft zitten. Met name als het gaat om een in­grijpende behandeling, wilt u er zeker van zijn dat u een goede keuze maakt. Als uw eigen arts u die zekerheid niet kan geven, kunt u met hem overleggen of het zin heeft om een andere arts te raad­plegen voor een tweede mening (second opinion).

Wilsonbekwaam

U kunt in een situatie terechtkomen dat u informatie over onderzoek en behandeling niet meer kunt begrijpen en dus geen weloverwogen besluit kunt nemen. Uw arts kan dan inschatten dat u (gedeeltelijk) wilsonbekwaam bent. Als u wilsonbekwaam bent, hebt u een wettelijk vertegenwoordiger nodig die uw belangen behartigt. Deze vertegenwoordiger is ook het aanspreekpunt voor de arts als het gaat om uitwisseling van informatie over uw gezondheidstoestand.