Fertiliteitskliniek

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Fertiliteitskliniek

Fertiliteitsonderzoek

Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Ongeveer 1 op de 6 paren raakt niet zwanger binnen een jaar 'actief proberen'. Soms duurt het gewoon wat langer en is eigenlijk alles goed. Maar het kan ook zijn dat er een vruchtbaarheidsprobleem is. De huisarts kan jullie dan voor onderzoek en behandeling verwijzen naar de Fertiliteitskliniek. Jullie komen hiervoor in aanmerking als je na 1 jaar onbeschermde en regelmatige seks niet zwanger bent geworden. Wanneer er bijzondere klachten zijn of de kans op afwijkingen is heel groot, kan de huisarts jullie ook eerder verwijzen. 

Onderzoek

Vóór de eerste afspraak ontvangen jullie een vragenlijst met de vraag deze in te vullen en op te sturen naar de Fertiliteitskliniek. Vervolgens wordt stap voor stap onderzocht wat de mogelijke oorzaken zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. Dit heet Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO). We kijken naar de eigenschappen van de zaadcellen, de eisprong, de baarmoeder en de eileiders. Bij het eerste bezoek ontvangen jullie uitleg over het OFO. Meestal duurt dit onderzoek een aantal weken, in die tijd heb je een aantal afspraken. 

De oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap ligt net zo vaak bij de vrouw als bij de man en soms bij beiden. Daarom wordt bij het vruchtbaarheidsonderzoek altijd gekeken naar jullie allebei. Vaak wordt er geen afwijking of verklaring gevonden. 

Behandeling

De gynaecoloog bespreekt met jullie of er omstandigheden zijn die een rol spelen. Bijvoorbeeld als de vrouw rookt, wat ouder is of overgewicht heeft. Of als de man rookt of alcohol drinkt, kan dat de kans op een zwangerschap verkleinen

Spontane zwangerschap

Als bij het OFO geen afwijkingen worden gevonden, dan rekenen we uit hoe groot de kans is op een spontane zwangerschap. Als deze kans redelijk groot is, adviseren we een half jaar tot een jaar nog niet te behandelen. Van alle mensen in Nederland die naar een vruchtbaarheidskliniek gaan, worden de meesten spontaan zwanger, dus zonder te zijn behandeld. 

Behandelmogelijkheden

Als jullie na een tijd niet spontaan zwanger zijn geworden, of wanneer er bij het OFO aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen, dan bespreekt de gynaecoloog de mogelijke behandelingen met jullie, zoals:

  • Het opwekken of verbeteren van de eisprong.
  • Het bewerken en insemineren van het sperma (zaad).
  • In-vitrofertilisatie (IVF) in verschillende vormen. Dit bieden we aan in samenwerking met het UMCG.

Begeleiding

Het uitblijven van een zwangerschap kan grote invloed hebben op jullie leven. Je kunt te maken krijgen met gevoelens van onzekerheid, verdriet en teleurstelling, zeker als het langer duurt. Soms heeft jullie (seksuele) relatie eronder te lijden. Je kunt het gevoel krijgen dat je faalt of je kunt jaloers worden op vrienden of familie met kinderen. Als jullie daar behoefte aan hebben, kun je een of meer gesprekken hebben met een medisch maatschappelijk werker of psycholoog

Lesbische stellen

In het WZA begeleiden we ook lesbische stellen met een kinderwens. Wanneer er een donor beschikbaar is kunnen we jullie helpen. We hebben geen zaadbank in Assen.

Informatie

Algemene informatie over een kinderwens en zaadbanken staat op de website van Freya. Informatie over het zoeken van een donor kun je bijvoorbeeld vinden op de website van One wish.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je deze stellen via de BeterDichtbij app

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan kun je bellen met de Fertiliteitskliniek. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 30.

 

ferti05 - december 2023