Coeliakiepoli voor kinderen en jongeren

Ouder en Kind-centrum

Coeliakiepoli voor kinderen en jongeren

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie) is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Daarom wordt coeliakie ook wel ‘glutenintolerantie’ genoemd. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de granen tarwe, haver, rogge, spelt en kamut.

Voedsel met gluten zorgt bij iemand met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De dunne darm kan zijn werk dan niet goed doen, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor ontstaan er tekorten (bijvoorbeeld aan ijzer, kalk en bepaalde vitamines) en kun je klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie. Doordat vetten en suikers niet goed worden opgenomen, kan je lusteloos worden en kan er een groeiachterstand ontstaan.

Coeliakie kan worden aangetoond via een bloedonderzoek. Soms is ook een biopt van de dunne darm nodig. De ziekte kan alleen worden behandeld met een glutenvrij dieet.

Wil je graag een eenvoudige uitleg over wat gluten in je lichaam kunnen doen? Bekijk dan onderstaande aflevering van ‘Topdoks’, waaraan onze kinderarts en diëtist hebben meegewerkt.

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

 

Spreekuur

Het WZA heeft een speciale poli voor kinderen tot 18 jaar met coeliakie en andere gluten gerelateerde aandoeningen. Voor Noord-Nederland is de Coeliakiepoli van het WZA uniek.

Voor een eerste afspraak op de Coeliakiepoli is een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Tijdens het eerste bezoek aan de Coeliakiepoli heb je alleen een afspraak met de kinderarts. Tijdens de vervolgafspraken kom je altijd bij een kinderarts én een kinderverpleegkundige én een diëtist. Dit noemen we ook wel een carrousel-poli.

We werken nauw samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Een vrijwilliger van de NCV is tijdens het coeliakiespreekuur altijd aanwezig van 13.30 tot 15.30 uur.

Het coeliakieteam

Kinderarts

Op de Coeliakiepoli werken een kindermaag-darm-leverarts en een algemeen kinderarts met coeliakie als aandachtsgebied. Zij zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en de medische begeleiding. Daarbij is er aandacht voor jouw groei en ontwikkeling. Tijdens het bezoek aan de kinderarts bespreek je onder andere jouw klachten en de uitslagen van eventueel bloedonderzoek.

Kinderverpleegkundige

De kinderverpleegkundige is voor jou het eerste aanspreekpunt op de Coeliakiepoli. Zij staat in nauw contact met de kinderartsen. Zij bespreekt met jou en je ouders/verzorgers wat coeliakie is en welke gevolgen dit heeft voor je eet- en leefpatroon. Bij vragen of problemen kun je altijd contact met haar opnemen.

Diëtist

De diëtisten begeleiden je bij een glutenvrij dieet. Zo geven zij informatie over glutenvrije producten en adviezen voor een volwaardige voeding. Voor tips voor glutenvrij eten in bijzondere situaties (bijvoorbeeld in de vakantie) kun je ook bij de diëtist terecht. 

De diëtisten op de Coeliakiepoli zijn gespecialiseerd in coeliakie en aangesloten bij het diëtistennetwerk NCV.

Erfelijkheidsonderzoek

Het is niet bekend wat precies de oorzaak is van coeliakie. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Broers of zussen van kinderen met coeliakie hebben 10% kans om ook coeliakie te krijgen. Op de Coeliakiepoli kun je advies krijgen over het onderzoek van broers en zussen op erfelijke aanleg voor coeliakie.

Wetenschappelijk onderzoek

De Coeliakiepoli werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie. De kinderarts kan jou en je ouders/verzorgers vragen om mee te doen aan het onderzoek. Vanzelfsprekend ben je niet verplicht om aan het onderzoek mee te doen.

Escaperoom 'Code kraker'

Wil je meer weten over coeliakie en gluten? Probeer dan om uit deze spannende escaperoom te ontsnappen! Door allerlei opdrachten te doen kun je de weg naar buiten vinden. Het is ook leuk om dit spel te spelen met klasgenoten of vriendjes, om zo meer te leren over coeliakie.

Speel de Escaperoom 'Code kraker'.

Kom je voor je behandeling in het WZA? Wacht dan even met spelen van de escaperoom tot het volgende bezoek. Daar krijg je meer uitleg. Heel veel speelplezier!

De escaperoom 'Code kraker' is gemaakt door Janine Kamminga. Zij deed dit voor haar afstudeerscriptie aan de Hanzehogeschool.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Kindergeneeskunde. Je kunt hen als volgt bereiken:

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker in de BeterDichtbij-app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn
  • Je kunt bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde(0592) 32 52 30, de kinderverpleegkundige: (0592) 32 53 76 of de diëtist: (0592) 32 53 99. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur. Het Ouder en Kind-centrum is 24 uur per dag bereikbaar: (0592) 32 53 52.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde53 - december 2022