Cardiologie

  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

    (0592) 32 52 05

  • Afdelingsnummer: 6
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek
Cardiologie

Hart en bloedvaten

Het hart wordt vaak gezien als de motor van ons lichaam. Via de bloedvaten pompt het ons bloed naar onze organen en de rest van het lichaam.
Hebt u pijn op de borst, hartkloppingen, last van kortademigheid of andere klachten die passen bij een hartziekte, dan verwijst uw huisarts u naar de cardioloog. De cardioloog houdt zich bezig met onderzoek naar en de behandeling van ziekten van het hart en de bloedvaten.

Als u voor een langere behandeling komt, proberen we u zo veel mogelijk bij dezelfde cardioloog te laten komen. Zo kan er een vertrouwensband ontstaan die bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg.

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

Een afspraak op de poli

Voordat u de polikliniek bezoekt, wilt u natuurlijk goed voorbereid zijn. U kunt alvast bedenke wat u de dokter wilt vragen en vertellen. 

Wat neemt u mee?

  • Uw patiëntenpas, uw zorgpas en uw geldig identiteitsbewijs (ID, rijbewijs of paspoort)
  • Een actueel medicatieoverzicht (op te vragen bij uw apotheek)

Patiëntenpas laten maken

Als u nog geen patiëntenpas hebt, kunt u die laten maken bij de receptie in de hal van het ziekenhuis. Hiervoor hebt u uw geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas nodig. Als u uw 06 en e-mailadres doorgeeft, kunt u in het vervolg de informatie via de app of mail ontvangen. 

Onderzoek en behandeling

Voor de cardioloog een diagnose kan stellen, wordt u onderzocht. Als nieuwe patiënt krijgt u bijna altijd een of meer van de volgende onderzoeken: een ECG, een echocardiografie, een fietstest of een holteronderzoek. Soms is verder onderzoek nodig, zoals een hartkatheterisatie of een scan van uw hart. Als het kan en als u dat wilt, kan de cardioloog de uitslagen van de onderzoeken ook telefonisch met u bespreken.

Behandeling

U kunt in het WZA terecht voor de meeste gangbare behandelingen. Veel hartklachten kunnen met medicijnen worden behandeld. Daarnaast maken de cardiologen gebruik van techniek. Een voorbeeld is cardioversie bij hartritmestoornissen. Als het niet lukt om uw hartritme met medicijnen te corrigeren, wordt uw ritme onder een korte narcose met een elektrisch stroomstootje gecorrigeerd. Het kan ook zijn dat uw hart te langzaam slaat en dat u daarvoor een pacemaker krijgt.

Het WZA mag ook patiënten met een ICD controleren, we hebben daarvoor een erkenning als ICD-controlerend centrum.

Samenwerking

In het WZA kunnen niet alle behandelingen worden gedaan, daarom werken we samen met andere ziekenhuizen.

HartNet Noord-Nederland

Hartpatiënten in Groningen en Drenthe kunnen rekenen op de beste hartzorg. De samenwerkende ziekenhuizen en huisartsen in HartNet zorgen daarvoor. HartNet Noord-Nederland startte in juni 2018. Het is een samenwerkingsverband tussen het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Als het kan, krijgt u uw hartzorg zo dicht mogelijk bij huis. Als het nodig is, gebeurt een behandeling iets verder weg. 

Voor een dotterbehandeling gaat u meestal naar het Scheper Ziekenhuis Emmen of naar het UMCG. Voor een bypassoperatie of operaties aan de hartkleppen gaat u naar het UMCG of het Medisch Spectrum Twente en voor ritmebehandelingen naar het UMCG. De voorbereidingen gebeuren in het WZA en na de ingreep komt u hier ook weer terug voor revalidatie en herstel. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. 

Huisartsen

De cardiologen werken ook nauw samen met de eerstelijn. Dat betekent dat u voor verdere begeleiding en behandeling teruggaat naar uw huisarts, als specialistische hulp niet langer nodig is. Dit kan, omdat in de afgelopen jaren projecten zijn opgezet die ervoor zorgen dat ook de huisartsen goede zorg kunnen leveren aan hartpatiënten. Samen met de huisartsen maken wij er ons sterk voor dat die zorg ook van hoog niveau is.

Begeleiding en nazorg

Een hartaandoening heeft vaak grote invloed op uw leven. U hebt misschien minder energie, bent sneller ongerust of bang om de deur uit te gaan. Wij besteden daarom veel aandacht aan begeleiding en nazorg. Er is een uitgebreid programma voor hartrevalidatie, onder andere na een dotterbehandeling of operatie.

Informatie

Goede informatie en advies om nieuwe of ernstiger hartklachten te voorkomen, vinden wij erg belangrijk. Op de Hartfalenpoli begeleiden de verpleegkundigen u in het omgaan met de gevolgen van hartfalen. Op de Vaatrisicopoli kunt u zich laten onderzoeken en kunt u terecht voor informatie, begeleiding en een behandeladvies.

Daarnaast organiseren we regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten samen met Harteraad, de patiëntenvereniging voor hart- en vaatpatiënten en hun naasten. En meestal is de Hartstichting hier ook bij aanwezig met een informatiestand.

Vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Cardiologie.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
  • U kunt bellen naar de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 05.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Cardi18 - februari 2022