Video-interactiebegeleiding

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, kan dat een in­grijpende gebeurtenis zijn. Zowel voor jezelf als voor je kind. 

Wil je weten waarom jouw kind op een bepaalde manier reageert? Of wil je graag meer genieten van het contact met je kind? Wij ondersteunen je hierbij graag, bijvoorbeeld door gebruik te maken van video-interactiebegeleiding.

Informatie over de communicatie tussen ouders en kind

Video-interactiebegeleiding is een methode om inzicht te krijgen in de manier waarop je met je kind communiceert.

Een pedagogisch medewerker of een verpleeg­kundige die is opgeleid tot video-interactiebegeleider maakt een korte video-opname. Bijvoorbeeld wanneer je je kind verzorgt, samen eet, knuffelt, speelt of iets anders samen doet. Daarna bekijk en bespreek je de beelden met elkaar.

  • Het doel van video-interactiebegeleiding is om samen te ontdekken welke initiatieven je kind neemt. Je leert signalen herkennen die je kind geeft om met jou in contact te komen en te blijven.
  • Door jezelf en je kind van een afstand te bekijken, zie je hoe jouw kind rea­geert op je stem en aanraking. Ook zie je hoe je je kind kunt geruststellen en wat je kind nodig heeft om zich goed te voelen.

Wanneer video-interactiebegeleiding inzetten?

Video-interactiebegeleiding kan onder andere helpen in de volgende situaties:

Als je baby ziek is of te vroeg is geboren

Dit kan een spannende tijd zijn. Je bent net vader of moeder geworden en je wil graag volop genieten. Maar misschien ben je bezorgd of is het verzorgen van zo'n klein kindje anders dan normaal. Je moet je baby nog leren kennen. Video-interactie kan je laten zien hoe je baby reageert op jouw stem en op je aanraken. Je ziet hoe je je baby kunt geruststellen. En wat je baby in welke situatie fijn vindt.

Als je kind veel huilt

Als je kind regelmatig veel huilt, kan dat voor jou heel vermoeiend en stressvol zijn. Samen met je kind kun je dan in een vicieuze cirkel terecht­komen. Videobeelden kunnen aanknopingspunten bieden om deze cirkel te door­breken. Je kunt ontdekken wat je kind met het huilen probeert aan te geven. En wat je kind van jou nodig heeft.

Als je kind moeilijk eet of slaapt

Misschien heeft je kind moeite met eten of kan het moei­lijk in slaap komen. Door videobeelden wordt zichtbaar hoe het contact tussen jou en jouw kind ver­loopt. En wat je kunt doen om je kind te helpen. Eenvoudige inzichten kunnen ervoor zorgen dat de eet- en slaapmomenten in een ontspan­nen sfeer verlopen.

Als je kind ernstig of langdurig ziek is

Als je kind ernstig of langdurig ziek is, ben je in de eerste plaats bezorgd. Het is echter in het belang van je kind dat je je kind kunt geruststellen, zodat het zich veilig voelt. Met video-interactiebegeleiding kun je zien wat het effect is van je aanwezigheid, je aanrakingen en je stem. Je krijgt inzicht in wat je kunt doen om je kind te helpen zich te ont­spannen.

Vragen?

Een video-interactiebegeleider of een kinderarts kan de mogelijkheden van video-interactiebegeleiding tijdens de opname in het ziekenhuis met je bespreken. Je kunt er ook zelf om vragen. Neem gerust contact op als je meer informatie wilt. 

Video-interactiebegeleiders

In het Ouder en Kind-centrum zijn 2 video-interactiebegeleiders werkzaam:

  • Annemiek Nieboer
  • Inge Rolff 

De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 50 18

 

kinde13 - augustus 2023