Kijkoperatie via de plasbuis

URS - een operatiemethode

  • Specialisme of afdeling Urologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 65

In het kort

Als het niet lukt om een grote niersteen te vergruizen, dan kan de niersteen met een kijkoperatie (URS) worden verwijderd. Ook als er een tumor in de urineleider of binnen in de nier zit, is het vaak mogelijk om deze te verwijderen met een kijkoperatie via de plasbuis. 

Tijdens de operatie brengt de uroloog een dunne kijkbuis (scoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider of nier. U houdt hier geen uitwendige wond aan over. 

Nierstenen of tumoren

Nierstenen

Urine wordt gemaakt in de nieren en verzamelt in de nierbekkens. Daarna gaat de urine via de urineleiders naar de blaas. Via de plasbuis verlaat de urine het lichaam.
In de nieren kunnen nierstenen ontstaan. Een niersteen bestaat uit kleine kristallen die gevormd zijn in de urine. Nierstenen kunnen klachten geven, vooral als de niersteen in de urineleider komt. Een klein steentje plast u meestal vanzelf uit. Een grotere steen kunt u waarschijnlijk niet zelf uitplassen. In dat geval kan een kijkoperatie (URS) nodig zijn. 

Tumor

Ook als u een tumor hebt in de urineleider of binnen in de nier, is het vaak mogelijk om deze te verwijderen met een kijkoperatie (URS). Er kan ook een stukje weefsel worden afgenomen (biopt) om vast te stellen of er sprake is van (kwaadaardige) afwijkingen. Na de operatie wordt het weefsel onder een microscoop onderzocht.

Voor de duidelijkheid: een tumor die aan de buitenkant van de nier zit, kan niet met een URS worden behandeld. Daar zijn andere operatietechnieken voor. 

Voorbereiding

Eten en drinken

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. De uitleg hierover krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur. Ook maakt de anesthesioloog dan afspraken over uw medicatie.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen.

  • Sintrom (acenocouma­rol): 3 dagen van tevoren.
  • Marcoumar (fenprocoumon): 5 dagen van tevoren.
  • Plavix (clopidogrel): 5 dagen van tevoren.
  • DOAC (xarelto of pradaxa): overleg met uw arts, het is afhankelijk van uw nierfunctie en de ingreep. 

Ascal en Persantin kunt u gewoon doorgebruiken.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie. Bereikbaar op werkdagen tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 65.

Bloed laten prikken

Als u Sintrom of Marcoumar gebruikt, moet u 1 uur voor de ingreep bloed laten prikken in het laboratorium in het ziekenhuis. Vergeet niet het labformulier mee te nemen!

Uroloog, physician assistant of ANIOS

Op onze afdeling werken zowel urologen, een physician assistant (PA) en ANIOS (arts assistenten). Zij zijn medisch zorgverlener en doen op de afdeling Urologie zowel diagnostiek, behandeling als begeleiding. Overal waar in de tekst uroloog staat, kunt u ook PA of ANIOS lezen. 

De operatie

Voor de operatie krijgt u verdoving (anesthesie), zodat u geen pijn voelt. Tijdens het preoperatieve spreekuur bespreekt de anesthesioloog met u welk verdoving voor u het meest geschikt is.  

Tijdens de operatie ligt u op uw rug op een behandeltafel met uw benen opge­trokken in beensteunen. De uroloog brengt de kijkbuis (scoop) via de plasbuis en de blaas tot in de urine­leider. Met laserstralen wordt de niersteen in kleine stukjes verpulverd. De stukjes worden verwijderd met een klein korfje.

Als u een tumor hebt, kan deze vaak ook op deze manier verwijderd. Het is ook mogelijk dat er een stukje weefsel wordt afgenomen (biopt), om te onderzoeken.

Over het algemeen kunt u de dag na de operatie weer naar huis.

Katheters

Meestal krijgt u meteen na de operatie 2 katheters:

  • Een blaaskatheter (uretherkatheter) voor de afvoer van urine. Deze wordt meestal de volgende dag al vroeg verwijderd. 
  • Een JJ-katheter (of dubbel J-katheter). Een JJ-katheter is een dun slangetje dat van de nier naar de blaas loopt. Als u een JJ-katheter hebt gekregen, hebt u die nog in wanneer u naar huis gaat.

Complicaties

  • Een urineleider kan vernauwd of gekronkeld zijn. Het is dan moeilijk voor de uroloog om de kijkbuis in te brengen en door te schuiven. Soms kan de urineleider hierdoor beschadigen. De operatie wordt dan afgebroken. Er wordt een JJ-katheter geplaatst zodat de vernauwing kan oprekken. U krijgt een nieuwe afspraak voor een URS. 
  • Soms ook kan de uroloog met de kijkbuis de niersteen of de tumor niet bereiken. 
  • Er kan tijdens de operatie een gaatje (perforatie) in de wand van de urineleider ontstaan. De arts plaatst dan een JJ-katheter. Meestal groeit het gaatje vanzelf weer dicht. Een heel enkele keer is er een operatie nodig om de beschadiging te herstellen.
  • Na de operatie kan er een urineweginfectie optreden. Om dit te voorkomen, krijgt u tijdens de operatie anti­biotica.
  • Door de operatie kan er een vernauwing ontstaan van de plasbuis. Dit kan bijna altijd later weer worden verholpen.

Waar u thuis op moet letten

Om goed te kunnen plassen, moet u de eerste dagen na de operatie veel drinken. Ongeveer 2 liter per dag. Drink bij voorkeur water. 
Als u weer thuis bent, mag u alles weer doen waar u zich goed bij voelt.

Klachten 

  • De eerste 2, 3 weken na de operatie kan uw urine wat bloederig zijn. Dit is normaal.
  • Het is mogelijk dat u de eerste weken na de operatie nog wat rest­jes steen uitplast. Dit kan pijn doen.
  • Het komt voor dat u na de operatie last krijgt van hevige buikpijn (koliek­pijn). U kunt dan pijnstillers innemen. Binnen een paar dagen verdwijnt de pijn meestal. 
  • Een JJ-katheter kan soms wat irritatie van de blaas veroorzaken. Het komt voor dat u vaak moet plassen en dat uw urine licht rood (rosé-kleurig) is. Ook kunt u bij het plassen een drukkend gevoel in uw nier hebben. Deze klachten zijn onschuldig en gaan vanzelf over.

Contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek Urologie als u: 

  • Koorts hebt, boven de 38,5º C
  • Erge buikpijn hebt, ondanks de pijnstillers.
  • Veel bloed of bloedstolsels in de urine hebt. 

De polikliniek Urologie is op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 65. Buiten deze tijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoon (0592) 32 52 78.

Controle

Na de operatie krijgt u een controle afspraak op de polikliniek Urologie.

  • Meestal wordt er voor of tijdens deze afspraak een röntgenfoto van uw buik gemaakt.
  • Als u na de operatie een JJ-katheter hebt gekregen, dan verwijdert de uroloog deze. Eerst wordt een dun buisje met een lens (een cystoscoop) door de plasbuis in de blaas gebracht. Vervolgens wordt via de cystoscoop een tangetje naar binnen gebracht om de katheter mee weg te halen. Dit duurt een paar minuten.
  • Is er tijdens de operatie een tumor of weefsel verwijderd, dan bespreekt de uroloog met u welke verdere behandeling er eventueel mogelijk is.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 65.

 

urolo20 - januari 2024