Stomapoli

Begeleiding als u een stoma krijgt

  • Openingstijden

    Maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

  • Afspraak maken? Vragen?

    (0592) 32 55 49

  • Afdelingsnummer: 34
Stomapoli

Begeleiding bij een stoma

Door problemen met uw darmen kan het nodig zijn dat u een stoma krijgt. Omdat u uw ontlasting niet meer op een natuurlijke manier kwijtraakt, wordt er een opening in uw buikwand gemaakt om de ontlasting af te voeren.

Als u een stoma krijgt, is dat een ingrijpende verandering. Goede begeleiding is dan heel belangrijk. De stomaverpleegkundigen helpen u om zo goed mogelijk met uw stoma om te gaan. Voor en na de operatie hebt u een aantal gesprekken met hen. Bovendien kunt u hen altijd bellen, wanneer u na de operatie weer thuis bent en vragen heeft. 

Vóór de operatie

Voorlichting

Als u weet dat u een stoma krijgt, hebt u enige tijd voor de operatie een uitgebreid gesprek met een stomaverpleegkundige. Deze vertelt u hoe de stoma wordt aangelegd en hoe de stoma werkt. Ook wordt met u besproken wat het in de praktijk betekent om een stoma te hebben. Het is prettig als uw partner of iemand anders die dichtbij u staat, ook bij dit gesprek aanwezig is. U krijgt een ‘oefen­setje’ mee om thuis alvast wat te kunnen wennen aan het verzorgen van uw stoma.

De plaats van de stoma

Bepalen waar de stoma moet komen, is iets wat met zorg moet gebeuren. Een dag voordat u wordt opgenomen, hebt u een afspraak met een stomaverpleegkundige om samen te bekijken wat de beste plaats is voor de stoma. Bij het bewegen moet u namelijk zo min moge­lijk last hebben van de stoma. Ook is het bij het verzorgen van de stoma van belang dat deze op een plek zit waar u 'm goed kunt zien.

Na de operatie

Tips voor de verzorging en andere praktische zaken

Van een verpleegkundige van de chirurgische afdeling leert u aan de hand van een stappenplan hoe u uw stoma kunt verzorgen.

Voordat u naar huis gaat, hebt u nog een afrondend gesprek met een stomaverpleegkundige. Allerlei praktische zaken rond het hebben van een stoma komen dan aan bod. Wat is voor u het handigste opvangsysteem? Waar kunt u het stomamateriaal bestellen? Waar moet u op letten bij uw voeding? Wat is geschikte kleding? Wanneer kunt u weer gewoon werken en sporten? Wat moet u allemaal regelen als u op vakantie gaat? Alles wat u wilt weten, kunt u vragen. 

Controleafspraken

Nadat u een stoma hebt gekregen, hebt u een aantal controleafspraken bij een stomaverpleegkundige:

  • tegelijk met uw eerste controleafspraak bij de darmchirurg
  • na één maand
  • na drie maanden
  • na een jaar (meestal)

Zijn er in de tussentijd problemen of na het eerste jaar, dan kunt u altijd zelf een afspraak maken met een stomaverpleegkundige.

Thuiszorg

Misschien bent u nog niet in staat om zelf uw stoma te verzorgen, wanneer u uit het ziekenhuis naar huis gaat. In dat geval kan een transferverpleegkundige van het ziekenhuis regelen dat iemand van Thuiszorg u komt helpen bij het verzorgen van uw stoma. 

Vragen?

Het zal tijd kosten, voordat u gewend bent aan uw stoma. Ook zijn er in het begin vast een hoop dingen waar u onzeker over bent. Als u zich zorgen maakt of u weet niet hoe u iets moet aanpakken, ook als u de stoma al langer hebt, dan kunt u altijd bellen met de stomaverpleegkundigen.

  • Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur. Telefoon (0592) 32 55 49.

 

chiru32 - februari 2022