Antidepressivum tijdens de zwangerschap

In het kort

Als je tijdens de zwangerschap een antidepressivum (SSRI) gebruikt, komt er via de placenta en navelstreng ook wat van dit medicijn bij de baby terecht. Na de geboorte houdt dit plotseling op. Hierdoor kan je baby ontregeld raken. De problemen die dit kan geven, worden ‘neonatale onttrekkingsverschijnselen’ genoemd.

Wat is het?

SSRI

SSRI is een verzamelnaam voor antidepressivum. Dit zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies, paniekaanvallen, angst- of dwangstoornissen, posttraumatische stressstoornissen of eetstoornissen.

In Nederland worden de volgende SSRI’s voorgeschreven: citalopram (Cipramil), escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac), flovoxamine (Fevarin), paroxetine (Seroxat), sertraline (Zoloft, Serlain) en venlafaxine (Efexor).

Onttrekkingsverschijnselen

Als je gedurende de zwangerschap een SSRI hebt geslikt, kan je baby na de geboorte last krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Ademhalingsproblemen (een kreunende ademhaling)
  • Problemen bij het drinken
  • Slaapproblemen
  • Passiviteit
  • Minder urine dan normaal
  • Trillerig
  • Een verhoogde spierspanning
  • Ondertemperatuur
  • Prikkelbaar en meer huilen.

Voor zover bekend hebben onttrekkingsverschijnselen geen schadelijke gevolgen voor de baby.

Wanneer merk je dit?

Onttrekkingsverschijnselen ontstaan meestal binnen 2 tot 4 dagen na de geboorte, soms al meteen na de geboorte. Over het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf. De klachten kunnen 2 tot 4 weken aanhouden. 

Als je een hogere dosering SSRI gebruikt, is de kans op onttrekkingsverschijnselen groter. Dit is ook zo als je baby te vroeg wordt geboren.

Bevallen in het ziekenhuis

Door de onttrekkingsverschijnselen is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Dit kan gewoon met de verloskundige bij wie je onder controle bent. Na de geboorte wordt je baby minimaal 12 uur geobserveerd onder verantwoordelijkheid van de kinderarts. In het Ouder en Kind-centrum lig je altijd samen met je kindje op een kamer.   

SSRI in de kraamtijd

De eerste weken na de bevalling ben je extra gevoelig voor emoties en depressieve gevoelens. Daarom is het over het algemeen verstandig om in die tijd door te gaan met het gebruik van SSRI. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. SSRI’s hebben géén schadelijke gevolgen voor borstvoeding.

Contact opnemen

Als je na de bevalling thuis bent met je baby en je baby wordt ziek, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum:

  • Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 16.30 uur kun je bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
  • Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar: (0592) 32 50 90.

verlos18 - februari 2024