Echo van het hart via de slokdarm

Trans Oesophagale Echo TEE-onderzoek

  • Specialisme of afdeling Cardiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 05
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij een echografie onderzoekt de cardioloog het hart. Naast een echo via de borst kan de cardioloog ook een echo via de slokdarm maken. De slokdarm loopt net achter het hart. Het onderzoek gebeurt via een buigzame slang die via uw mond in de slokdarm wordt gebracht tot deze op de hoogte van het hart ligt. Een apparaatje in de buigzame slang zendt geluidsgolven uit die worden teruggekaatst door het hart en daarna weer worden opgevangen. Deze geluidsgolven zijn zichtbaar op een beeldscherm. Op de afbeeldingen zijn eventuele afwijkingen in de bouw en de functie van het hart te zien.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u 4 uur voor het onderzoek niets meer eet of drinkt. Wel moet u uw medicijnen innemen. Hierbij mag u wat slokjes water drinken.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Cardiologie. Het onderzoek wordt gedaan door een cardioloog, met assistentie van hartfunctielaboranten.

Eerst wordt uw keel verdoofd met wat gel. Daarna vragen we u op het onderzoeksbed te gaan liggen. Vervolgens krijgt u plakkers op uw borst. De plakkers zijn aangesloten op de monitor. Op deze manier kunnen we tijdens en na de behandeling uw hartritme controleren.
Vervolgens brengt de cardioloog via uw mond een slang naar binnen, deze slang is ongeveer zo dik als een pink. De slang wordt voorzichtig tot in de slokdarm geschoven. In de slang is een heel klein apparaatje inge­bouwd dat geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven worden teruggekaatst door het hart en weer door het apparaatje opgevangen. De terug­gekaatste geluidsgolven worden zicht­baar op een scherm en laten zien hoe uw hart werkt. De slang kan via de slokdarm dicht bij het hart worden gebracht, waardoor het onderzoek meer informatie geeft dan gewoon echo-onderzoek.

Het inbrengen van de slang kan een vervelend gevoel geven.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Na het onderzoek

Na afloop mag u een uur lang niet eten of drinken. Het duurt namelijk even voordat de verdoving van de keelholte helemaal is uitgewerkt. U kunt zich dan gemakkelijk verslikken. Daarna kunt u eerst voorzichtig een paar slokjes water proberen.

Na het onderzoek kunt u een pijnlijke keel hebben. Dit herstelt binnen enkele dagen.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw cardioloog tijdens uw vervolgafspraak op de polikliniek. Als het onderzoek wordt gedaan terwijl u bent opgenomen, wordt de uitslag op de afdeling met u besproken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 05.

 

Cardi03 - februari 2022