Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

In het kort

Met een sigmoïdoscopie kan uw arts het laatste stuk van uw dikke darm bekijken om te zien of er afwijkingen zijn of om een kleine ingreep te doen. Via uw anus schuift de arts een endoscoop in uw darm. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Het inbrengen van de endoscoop voelt wat vervelend. Het is voor dit onderzoek nodig dat u van tevoren een laxerend dieet volgt.

Voorbereiding thuis: laxerend dieet

Om uw darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze zo leeg mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u van tevoren een laxerend dieet volgt.

Dag vóór het onderzoek

  • Ontbijt: een boterham of een beschuit met magere vleeswaren zoals rookvlees of met zoet beleg. Eventueel besmeren met boter.
  • De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken (minstens twee liter!): water zonder koolzuur, ranja, koffie en thee (eventueel met melk of suiker), melk of melkproducten zoals vla en yoghurt, bouillon.
  • Om 19.00 uur: twee laxeertabletten bisacodyl 5 mg innemen. Hierdoor kunt u buikkramp krijgen. Het effect van de laxeertabletten kunt u ’s avonds of 's nachts al merken, soms ook pas de volgende ochtend.

Dag van het onderzoek

  • Ontbijt: thee (zonder melk, eventueel met suiker) en een droge beschuit.
  • Lunch: thee (zonder melk, eventueel met suiker) en een droge beschuit.
  • Na de lunch mag u tot het onderzoek niets meer eten.
  • U mag drinken zoveel u wilt: water zonder koolzuur, koffie en thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja.

Voorbereiding thuis: een klysma

Voor de behandeling moet het laatste deel van uw darm schoon zijn. Dit gebeurt met een klysma: het inspuiten van laxeervloeistof in de darm. Als het darmonderzoek wordt gedaan door een chirurg, doet u het klysma thuis, tenzij met u is afgesproken dat dit op het scopiecentrum gebeurt. Voor een klysma thuis krijgt u laxeervloeistof op de polikliniek Chirurgie. Als het darmonderzoek wordt gedaan door een mdl-arts of een internist, krijgt u het klysma op het scopiecentrum.

  • U brengt de laxeervloeistof ongeveer twee uur voor de behandeling in (eerder mag ook).
  • Houd de fles met laxeervloeistof een tijdje in uw hand, totdat deze op lichaamstemperatuur is.
  • Haal de dop van de fles.
  • Ga op uw linkerzij liggen. Houd het onderste been gestrekt en buig het andere been.
  • Breng de tuit van de fles voorzichtig in uw anus.
  • Knijp in de fles, zodat er zoveel mogelijk laxeervloeistof in de anus komt.
  • Trek de fles voorzichtig terug, terwijl u de fles ingedrukt houdt. Anders kan de vloeistof terugstromen in de fles. (Er blijft altijd een beetje vloeistof achter, dat is niet erg.)
  • Blijf vijf tot tien minuten liggen, totdat u aandrang voelt om naar de wc te gaan.

Verdere voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt: 

  • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
  • 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
  • in overleg met uw arts 24 uur van tevoren stoppen met DOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa)
  • met Clopidogrel (Plavix,Grepid) of Dipyridamol (Persantin) alléén stoppen in overleg met uw arts.

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Interne geneeskunde.

Stoppen met ijzertabletten

Gebruikt u ijzertabletten? Stop hier dan 5 dagen voor het onderzoek mee. Door het ijzer krijgt u zwarte ontlasting, waardoor er zwarte aanslag op uw darmslijmvlies komt. Hierdoor is het voor uw arts moeilijker om de darm te bekijken.

Diabetes

Als u diabetes hebt en insuline of tabletten gebruikt, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

Anticonceptiepil

Als u de pil gebruikt, houd er dan rekening mee dat de werking van de pil door het laxeren minder kan zijn. Daarom is het verstandig om tijdelijk naast de pil ook een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken, zoals een condoom.

Extra onderbroek

Het is handig om een extra onderbroek bij u te hebben op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Een klysma 

Als u een klysma krijgt op het scopiecentrum, wilt u dan een kwartier voor het onderzoek aanwezig zijn? 

U krijgt een klysma om het laatste deel van uw darm schoon te maken. Een verpleegkundige brengt via uw anus een slangetje naar binnen en spuit daardoor laxeervloeistof in uw darm. Probeer de laxeervloeistof ongeveer tien minuten op te houden. Na een minuut of tien krijgt u aandrang om naar de wc te gaan.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een arts samen met twee verpleegkundigen.

U kleedt zich van onderen uit en gaat daarna op uw linkerzij op een onderzoektafel liggen.

Via uw anus schuift de arts de endoscoop in uw dikke darm. Terwijl de arts de endoscoop door de darm beweegt, is op een beeldscherm precies te volgen hoe de darm er van binnen uitziet. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen.   

Door de bewegingen van de en­doscoop en de extra hoeveelheid lucht is het heel normaal als u winden moet laten. Niets dus om u voor te schamen.

Soms is het nodig een stukje uit de darmwand te halen (een biopt), om te laten onderzoeken op een laboratorium. U voelt hier vrijwel niets van. Als u een poliep hebt in uw darm, kan de arts deze tijdens het onderzoek weghalen.

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, bespreekt de arts met u wat hij tijdens het onderzoek heeft gezien. 

Als er weefsel is weggenomen, krijgt uw (huis)arts na ongeveer een week de uitslag van het weefselonderzoek. Via uw (huis)arts wordt u vervolgens op de hoogte gebracht.

Naar huis

Na het gesprek met de arts kunt u naar huis. Het is wel verstandig om in het ziekenhuis nog even naar de wc te gaan. 

 

Contact opnemen bij complicaties

Na het onderzoek kunt u een paar dagen last hebben van winderigheid en darmkrampen. Ook kunt u na het weghalen van een poliep of een stukje weefsel een tijdje wat bloed in uw ontlasting hebben. Dat is normaal en gaat vanzelf over. U hoeft zich daar dus geen zorgen over te maken.

 

Contact bij complicaties

Een enkele keer komt het voor dat u na een sigmoïdoscopie te maken krijgt met:

  • erge buikpijn
  • een nabloeding
  • koorts
  • misselijkheid met braken 

Neem dan contact op met uw huisarts of het ziekenhuis:

  • Bel uw huisarts, als deze het onderzoek heeft aangevraagd.
  • Bel de polikliniek Chirurgie, als een chirurg het onderzoek heeft gedaan. De polikliniek Chirurgie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 52 10.
  • Bel de polikliniek Maag-darm-leverziekten, als een mdl-arts het onderzoek heeft gedaan. De polikliniek Maag-darm-leverziekten is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 54 57.
  • Bel de polikliniek Interne geneeskunde, als een internist het onderzoek heeft gedaan. De polikliniek Interne geneeskunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 51 55.
  • Neem buiten de bereikbaarheidstijden van uw huisarts of de polikliniek contact op met de Huisartsenspoedpost. 

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag? Afhankelijk van welke specialist bij het onderzoek betrokken is, kunt u bellen met de polikliniek Maag-darm-leverziekten of de polikliniek Interne geneeskunde.

De polikliniek Maag-darm-leverziekten is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 tot 16.30 uur te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 54 57. De polikliniek Interne geneeskunde is bereikbaar op (0592) 32 51 55, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

 

mdl03 - juni 2023