Sedatie bij zeer pijnlijke ingreep op de SEH

Slaapmiddelen

  • Specialisme of afdeling Spoedeisende Hulp
  • Openingstijden

    Spoedeisende hulp 24 uur per dag, Huisartsenspoedpost na 17.00 uur, in de nacht en in het weekend

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 78

In het kort

Als u op de SEH wordt behandeld en pijnstillende medicijnen en/of een plaatselijke ver­doving werken onvoldoende, dan krijgt u medicijnen om in slaap te vallen. Dit heet ‘sedatie’. Meestal krijgt u de slaapmiddelen via een infuus, soms via een neus­spray.

U moet goed wakker zijn en een stabiele hartslag en bloeddruk hebben voor u weer naar huis mag. Pas na 24 uur zijn de slaapmiddelen helemaal uitgewerkt.

Wat is sedatie?

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) krijgt u tijdens een medische ingreep pijnstillers of een plaatselijke ver­doving. Omdat dit soms niet genoeg is tegen de pijn, kunt u medicijnen krijgen om in slaap te vallen. Dit noemen we  ‘sedatie’. Door de combinatie van een plaatselijke verdoving en/of pijnstillers met slaapmiddelen kan de ingreep op een voor u zo comfor­tabel mogelijke manier worden uitgevoerd.

Bij sedatie wordt uw bewustzijn verlaagd, maar het is géén narcose.

Hoe werkt het?

Over het algemeen krijgt u de slaapmiddelen via een infuus, meestal in uw onderarm. Op die manier werken de medicij­nen heel snel. Sommige slaapmiddelen krijgt u in de vorm van een neus­spray. Het toedienen van sedatie wordt altijd gedaan door een (SEH-)arts en een SEH-verpleegkundige.

Verminderd bewustzijn

Na het toedienen van de slaapmiddelen is uw bewustzijn verminderd, waardoor u niets van de ingreep merkt. U blijft gewoon ademen en ook uw bloeddruk verandert niet.

Diepere slaap

Een enkele keer komt het voor dat patiënten in een diepere slaap terecht­komen. Daarom worden uw bloeddruk, hart­slag, ademhaling en zuurstof­gehalte regelmatig gecontro­leerd. Ook krijgt u voor de ingreep extra zuurstof.

Naar huis

Na de ingreep mag u weer naar huis, als:

  • U goed wakker bent.
  • Uw hartslag en bloeddruk stabiel zijn.
  • U kunt drinken en niet misselijk bent.
  • U goed rechtop kunt zitten en niet duizelig bent.

Niet autorijden

Let op: de slaapmiddelen zijn pas na 24 uur helemaal uitgewerkt. In die tijd mag u niet autorijden! Ook is het niet verstandig om belangrijke documenten te ondertekenen zolang de slaapmiddelen nog werken.

Vragen?

Als u weer thuis bent, is het mogelijk dat u zich misselijk voelt en moet braken. Ook kunt u andere klachten krijgen waarover u zich zorgen maakt. Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp, telefoon (0592) 32 52 78. 

spoed05 - december 2020